Het was de 46e keer. Wat kan een jaarlijks wielerfestijn nog voor vernieuwends toevoegen om het op te stuwen in de vaart der wielervolkeren? Daar wisten ze in Wateringen wel raad mee.
Sinds kort was Bobbi Eden met man en kind in Wateringen komen wonen.
We laten haar de elite-mannen wegschieten, zal het voorbereidend comité in de winter geopperd hebben. Goed plan, maar dan mag het niet te ranzig worden, zal de oude voorzitter geroepen hebben: ‘Er staan ook kinderen langs de kant!’
Voor die paar volgers die de naam Bobbi Eden zo gauw niets zegt: zij werd geboren als Priscilla Hendrikse in Den Haag op 4 januari 1980 en ze is een beroemde pornoactrice (geweest). Maar ze kan meer en heeft een boek uitgegeven: Iedereen kan haken. En nu is zij dan ook nog inwoonster van Wateringen en startschotlosster van de elite. Samen met haar man Mark en zoon Brandon zou ze het evenement extra glans geven.

Het was een bloedhete dag. Klaagde menig bezoeker vorig jaar nog over het weer (de koers eindigde in storm en regenbui), deze 2e augustus was het echt weer om buiten te zijn en te eten. Dat deed heel autochtoon Wateringen dan ook om even na zessen, precies toen de Tour de France helden door de straten werden rondgereden om bejubeld te worden. Zo jammer dat iedereen net op dat moment een hap van de barbecueworsten/tapashapjes/pizzapunten nam en zodoende zijn handen te vol had om er in te klappen. De sfeer was gemoedelijk. Iedereen was loom van de hitte en/of het koude Wateringse bier. De mensen die niet zaten te eten stonden onder parasols bij biertaps of lagen zoals W. en ik in het gras te wachten tot de matadoren door de straten zouden gaan jakkeren.

Eerst vond er een koppelkoers plaats, twee rondjes waarbij de 55 km per uur nog niet echt aangetikt werd. Het startschot mogen lossen is een erebaantje. In 1973 deed Rini Wagtmans het, in 2010 en 2011 burgemeester Sjaak van der Tak. Of Bobbi Eden een wielerfan is? Zij kent wel de namen, zei ze eerlijk.
Als je niet bij de start en finish staat volg je het non stop hoorspel van de presentator en zijn gasten via speakers die overal langs het parcours hangen. Wij konden dus niet zien hoe Eden er bij keek. Er was wat gehannes met het pistool. De presentator begon over ‘samen schieten met jou, Bobbi’ en ‘een sandwich met twee renners’ en alle renners moesten met Eden op de foto.
Pas dagen later zag ik dat ze vaak haar tong uitsteekt en een heel lange tong heeft. Misschien dat de mannen bij de start daar ook op aansloegen. Het werd een dolle boel, maar gelukkig wist Eden met haar niet echt warme stem tijdens het aftellen van 5 naar 1 de gemoederen wel weer even te bedaren. De koppelkoers werd gewonnen door Ramon Sinkeldam en Koen de Kort.
Daarna stormde het peloton langs in 40 rondjes, het bier was niet aan te slepen, Kruijswijk viel, maar had gelukkig alleen schaafwonden. Bobbi Eden kuierde langs met man en zoon.
Het eindgevecht was voor Nikki Terpstra en Dylan van Baarle die in zijn wiel hing. Omdat Groenewegen al in 2016 won gokte ik op Terpstra, de winnaar van De Ronde van Vlaanderen en al twee keer tweede de afgelopen jaren. Niet dat de uitslag van tevoren al vaststaat, maar toch. Het werd Groenewegen.
Terpstra dan in 2019.

NB 1
Met respect voor de organisatie van de Profronde Westland op de donderdag na de Tour noem ik deze koers toch nog even bij haar oude naam.

NB 2 Uitslagen historie
2018
1. Dylan Groenewegen 2. Niki Terpstra 3. Dylan van Baarle

2017
1. Ramon Sinkeldam 2. Dylan van Baarle 3. Tom Dumoulin

2016
1. Dylan Groenewegen 2. Niki Terpstra 3. Ramon Sinkeldam

2015
1. Niki Terpstra 2. Dylan van Baarle 3. Robert Gesink

Opmerkelijk is de naam van de lokale held Dylan van Baarle (Voorburg). In 2007 werd hij al tweede bij de nieuwelingen: 1. Moreno Hofland, 2. Dylan van Baarle, 3. Jorick de Heer.
Johnny Hoogerland won toen bij de elite. Hij draait inmiddels een goedlopend pension in Oostenrijk.

Foto: Michel Kort Fotografie (meer foto’s van 2/8)

Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)