18 juli 1995, de afdaling van de Col de Portet d’Aspet in de Tour de France. Daar ligt plots die jongen, in foetus-houding, bloed rond het hoofd op het asfalt. Beelden die bij elke wielerfan die die koers bewust meemaakte in het geheugen gegrift staan. Een naam die bij leven al klonk als een klok, maar die na zijn dood voortaan zou klinken als een engel. Fabio. Casartelli. Ook voor de tv: twee mensen die een jaar later de ouders zullen worden van een jongen, die ze – als eerbetoon – vernoemen naar de jongen op het asfalt. Fabio. Jakobsen. De rest is geschiedenis.

Ook deze Fabio ging op fietsen, ook deze Fabio bleek een supertalent – en zoals dat gaat met supertalenten: dan is The Godfather Patrick Lefèvre nooit ver weg. We zagen de eerste live-beelden van de neo-prof op de Insta-stories van ploeggenoot Niki Terpstra, afgelopen januari. Een onwennige Jakobsen in de Ronde van Dubai. Maar al in Nokere Koerse was het raak. ‘Amai,’ zei José. ‘Niemand op de foto he,’ zei Karl. Nou ja, niemand behalve hij.

In deze special: Fabio Jakobsen, over zijn machtige debuutjaar bij The Wolf Pack van Etixx-Quick Step. We bespreken onder andere zijn overwinning in Nokere Koerse én de Ronde van Made, zijn ontmoeting met de moeder van Casartelli in de Tour en de nuttige adviezen van Niki Terpstra & Johan Museeuw.

Hier te beluisteren via iTunes.
Hier te beluisteren op Spotify

Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Willem Dudok en Jonne Seriese, met als speciale gast Fabio Jakobsen – en wordt mede mogelijk gemaakt door Hetiskoers.nl. Jonne produceert ook namens Dag en Nacht Media en de titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook – wel doen hoor! – een recensie kunt achterlaten.

Reageren op deze podcast? Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok@fabiojakobsen & @t0ngarcon.