Vorige week verscheen ‘Uit Koers‘ van Frank Heinen. In dit boek zijn 108 verhalen van ‘Vergeten Renners’ verzameld. Het idee van een serie van Vergeten Renners ontstond hier op Hetiskoers.nl. Om die rubriek en het boek te vieren, hebben we deze week omgedoopt tot Week van de Vergeten Renner. Prominente Hetiskoers-schrijvers bespreken daarom de komende dagen hun favoriete Vergeten Renners.
Bas van Eijk
Wie is je favoriete vergeten renner? Waarom?
Beat Breu. Ik ben dol op renners met een klinkende naam. Jetse Bol, Bennie Zalm, Beat Breu. Van renner naar clown naar bejaarden-entertainer via uitbater van Longhorn City, een erotische wildwest bar tot zijn comeback als veldrijder. Smullen!
Welke renner mogen we nooit meer vergeten?
Benoit Salmon, ook wel bekend als Bennie Zalm. Als voorzitter van zijn fanclub (benniezalm.nl) is het een erezaak de herinnering aan hem levend te houden desondanks het gebrek aan medewerking van zijn kant. Waarom Bennie niet op 1 staat in “Pelotonvulling” is tot aan de dag van vandaag een twistpunt binnen HetisKoers.nl
Welke renner zou je nog in de rubriek willen zien?
Benoit Salmon. Alhoewel zijn verhaal net zo karig is als zijn palmares. Ik denk dat Frank er desondanks wat van weet te maken! Hup Frank!
Jos van Nierop
Wie is je favoriete vergeten renner? Waarom?
‘Zijn publiek bestaat uit een handjevol tachtigplussers, die verbaasd naar de kleine, ronde man op het podium staren. Een aantal hoort niet zo goed meer, een paar anderen weigeren hun kaartspel te onderbreken voor de conferences van Breu.’
Voormalig klimgeit Beat Breu wordt in zijn tweede leven komiek en van zijn laatste optreden in een zaaltje is Frank Heinen getuige. Zo lijkt het. Zouden de starende tachtigplussers er echt hebben gezeten? En was het kaartspel er? Ik moet die vragen niet stellen , maar mij laten meevoeren in Franks versie van Breu’s toch al bijzondere levensverhaal. Ietwat geromantiseerd? So what!
Vanwege zijn achternaam legde ik altijd de link met Bernard Thevenet, maar de Patrice Thévenard heeft weinig met de vroegere Tourwinnaar van doen. Wel speelt hij een belangrijke rol bij Joop Zoetemelks Tourzege in 1980. Zoetemelk voelt zich de dag na zijn bekende, door Johan van der Velde veroorzaakte, val niet goed. Als de renners de Galibier moet beklimmen, lost hij. Na een snelle afdaling treft hij Ferdinand Julien en Patrice Thevenard. De twee rijden voor de ploeg ‘Les Amis du Tour’, een soort werklozenprojectje, en kunnen wel wat extra Franse francs gebruiken. Ze helpen Zoetemelk om weer bij de eersten terug te keren. Zoetemelk daarover, in ‘Een open boek’: ‘Thévenard was een bekende, hij woont bij mij in de buurt. Ik zei ‘meerijden, meerijden’. Dat doen ze nadat je hun een bedrag hebt toegezegd voor de te verrichten diensten? Ja, dat klopt.’
Welke renner zou je nog in de rubriek willen zien?
Als Frank, op Twitter of via Hetiskoers-roerganger Leon, weer eens een oproepje deed naar renners die uit de vergetelheid gehaald moesten worden, mailde of tweette ik terug met een aantal namen. De Nederlander Thijs Roks zat daar altijd bij. De vrolijk ogende Tour de France-renner (1952, 1953, 1954) liet ooit een lucratief contract bij het Bianchi van Fausto Coppi aan zich voorbijgaan omdat zijn ouders het maar niks vonden. Na zijn carrière runde Roks een chauffeurscafé maar daar moest hij mee stoppen vanwege reuma. Roks genas maar met de misère was het nog niet over: twee van zijn zonen verongelukten op jonge leeftijd.
Lees hier het verhaal over Beat Breu.
- Een dagje in de VIP bij de Cross - 10/01/2025
- Girostart in Albanië in 2025 gaat toch door - 27/12/2024
- Trek Madone SLR 7 Test - 19/12/2024