HET IS KOERS!

Wielersong: Howrah – Losing our edge

Muziek op Het is Koers? Jazeker! Want de band Howrah heeft een nieuw nummer uitgebracht, ‘Losing our edge’, dat uitpuilt van de referenties aan de koers. Zowel in de tekst als in de bijbehorende video. Howrah werd in 2016 opgericht door voormalig Zoppo-frontman Cees van Appeldoorn, samen met de gewezen ritmesectie van Space Siren: drumster Ineke Duivenvoorde en bassist Aico Turba. Veteranen uit de Nederlandse undergroundscene, die voor inspiratie keken naar bands als Sonic Youth, Blonde Redhead of Sebadoh.

 

Cees van Appeldoorn: “De tekst van ‘Losing our edge’ is geïnspireerd op beelden die Daniel Friebe beschrijft in zijn biografie over Eddy Merckx. Het nummer gaat ook deels over Merckx. Die zie ik voor me in het couplet. Merckx heeft een redelijke voorname rol in de video. Het couplet roept het plaatje op van een zwoegende renner die op een klim, vanuit het schemer, steeds dichterbij komt: ’two eyes blaze, two shoulders sway’. Langzaam wordt het plaatje scherp: de kracht, de macht.

Het refrein gaat over renners die hun beste tijd hebben gehad (‘losing our edge’). De renner die zijn glorie verliest, ooit zelf de sterkste was maar nu is vervuld met eindeloze twijfel en een sprankje hoop… ’this endless self doubt, but nothing’s forever…’

De sprint, de sensatie, een knoop in je maag van de spanning: ’the feeling of something’s brewing, stirring at your back’.”

Het nummer is te vinden op Howrah’s nieuwe album Bliss dat op 11 juni verscheen op Subroutine Records.

Mobiele versie afsluiten