bradwigginsEngelands hipste Sir, Bradley Wiggins, lijkt dit jaar zijn beste benen teruggevonden te hebben. Zelfs in de bergen speelt hij stilaan weer een hoofdrol. Kijken we maar naar zijn zege in de Ronde van Californië. Toegegeven, echt imponeren deed hij daar niet, behalve in de tijdrit. Bovendien ontbrak de echte wereldtop in The Golden State. Anderzijds, imponeerde Wiggins wél bergop in de Tour van 2012?

Zou Wiggins dit jaar het podium kunnen halen in Parijs? Volgens ons niet. Maar hij kan wel een serieuze rol van betekenis spelen, én hij kan zorgen voor een Tour met een verhaal. Alleen al om dat laatste moet hij straks aan de start staan in Leeds. Wie herinnert zich niet de akkefietjes tussen Froome en Wiggins in 2012 of het gedoe met Armstrong en Contador in 2009? En als we hier ook de Tour van 1986 en de Giro van 2004 noemen, dan hoeven we dat niet eens uit te leggen. Het ‘verhaal’ vormt in al die gevallen de smeuïge kers op de (meestal sowieso al lekkere) taart.

Het begint in elk geval goed. Wiggins die de lont in het kruitvat werpt door in de pers te roepen dat hij geen kans meer maakt op een Tourselectie, Sky-manager Brailsford die reageert dat er nog niets is beslist. Wat wij hopen: de komende weken wordt er eerst nog wat geruzied (bij voorkeur ook op Twitter, door de wederhelften van Wiggins en Froome), maar uiteindelijk gaat de gele trui van 2012 gewoon mee. (Met een beetje geluk zal dan blijken dat er ondertussen al wekenlang camera’s aan het draaien zijn voor een Sky-documentaire.)

En stel je dan maar eens voor. Dat Froome tijd verliest in een van de Engelse ritten, bijvoorbeeld, en Wiggins niet. Of dat rit vier een waaierspektakel wordt, en Froome zich weer laat vangen. Dat Wiggins Froome op afstand rijdt op de kasseien. Dat hij vervolgens aanklampt op La Planche des Belles Filles, en op die manier de gele trui pakt. Een déjà-vugevoel, iemand?

Uiteraard zal Froome de betere zijn in de echte bergen, en zal Wiggins’ muiterij na drie weken koers niet meer dan een voetnoot geweest zijn. Maar dan wel een gepeperde voetnoot, en voor ons zijn alle middelen goed om een zoutloze Tour te voorkomen. Vandaar: wij willen Wiggins in de Tour (en eerst ook nog even in Zwitserland)!


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)