Hetiskoers blikt vooruit op het Nederlands Kampioenschap wielrennen en gaat op zoek naar de verhalen van de eerder georganiseerde kampioenschappen op de Brabantse Wal. In deze aflevering fietsen we alvast een rondje over het NK-parcours en geven we 5 exclusieve NK Toertocht shirts weg.
Wil je die winnen? Speel dan mee met de prijsvraag onderaan dit artikel.

 

Een thuiswedstrijd voor de wielersport
Vijfentachtig jaar na het eerste NK op de Brabantse Wal is het kampioenschap weer terug in West-Brabant, de streek die met al haar verschillende soorten bebouwing en landschappen oogt als een ruim opgezette snuffelmarkt waar iedereen zijn kraam mag stallen. Hier speelt het wielrennen altijd een thuiswedstrijd. Een prima plek voor een NK, kortom.
Het départ fictif van de wegrit is straks in Nispen, op een kilometer van de Belgische grens. Buiten het dorp gaat de vlag voor de officiële start omhoog en rijdt het peloton langs Roosendaal en Kruisland naar Steenbergen, het stadje waar oud-renner Koos Moerenhout woont. Daarna buigt de route zuidwaarts richting Bergen op Zoom.
Veel van de wegen uit het NK-parcours zaten ooit in de Omloop van de Baronie, de wielerklassieker die in 1993 voor het laatst werd verreden. Dan reden de renners over de Moerstraatsebaan, een kasseiweg van ruim vier kilometer vol met gaten en haakse bochten waar je volgens Hennie Kuiper als jonge renner vooraf geweldig bang voor werd gemaakt. Die ‘Hel van Moerstraten’ is alweer ruim dertig van een laag asfalt voorzien, net als zoveel andere wegen in West-Brabant. Toch zit er nog een klein restje nooit opgeruimde keien in het NK-parcours.

Het klassieke rondje over de Brabantse Wal
Na een aanloop van 50 kilometer rijden de renners en rensters Woensdrecht binnen ter hoogte van café-feestzaal Non Plus Ultra en beginnen daar aan het plaatselijke circuit. De bekendste plek in dat rondje is de Rijzendeweg, een dorpsstraat met langs de kant twee driehoeksborden waarop het 5% teken staat. ‘Rijzendeweg’ is een sierlijke naam voor een weg die zich verheft, al is dat met niet meer dan twintig meter. Het is een reliëf gevormd door perceptie: de Brabantse Wal is een harde grens van landschappen, versterkt doordat verderop het vlakke laagland van de Zeeuwen begint. Bovenaan de weg, bij de picknicktafel, is dat goed te zien.
Elk rondje kent hier een handvol hoogtemeters die later in het parcours worden afgedaald via een kort kasseienstrookje iets verderop. Dat strookje, de Bossestraat, is een smal en donker straatje dat verstopt ligt achter een dichte bomenrij langs beide kanten.

Weer boven bij de Rijzendeweg wringt het parcours zich in een aantal bochten tot de plek waar Woensdrecht haar bevrijders herdenkt. Hier passeert het peloton de Mariakapel en meteen daarna, in de bocht naar de Onderstal, een originele Amerikaanse Sherman-tank die nog gebruikt is bij de bevrijding van Antwerpen. Op deze plek hangt straks de rode vod, daarna volgt een smalle weg met aan het eind de haakse bocht naar de 200 oplopende meters tot de finishlijn. Wie hier straks niet bij de eerste tien renners zit komt te laat en hoeft geen eindschot te lossen.


Voorspel de winnaars van het NK en win het NK toertocht shirt
Wielerliefhebbers krijgen op zaterdag 30 juni de gelegenheid om deel te nemen aan de NK-toertocht die verbonden is aan het NK Wielrennen Brabantse Wal, waarbij je finisht op dezelfde locatie als waar de toekomstige Nederlands Kampioen finisht. Speciaal voor dit evenement is een wielershirt ontworpen en daar geeft Hetiskoers er 5 van weg. Wil jij dit shirt winnen? Geef dan antwoord op de vraag wie jij denkt dat straks Nederlands kampioen wordt bij de vrouwen én bij de mannen. Onder de goede inzenders kiezen we vijf winnaars. Meedoen kan door je antwoord te plaatsen onder dit artikel of als reply onder het facebook- of twitterbericht.

 

de kasseien van de Bossestraat. Foto: Jacco Quist

de kasseien van de Bossestraat. Foto: Jacco Quist

Mariabeeld, Woensdrecht. Foto: Jacco Quist

Mariabeeld, Woensdrecht. Foto: Jacco Quist

de finish in Hoogerheide. Foto: M. Sargentini

de finish in Hoogerheide. Foto: M. Sargentini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Nederlands kampioenschap wielrennen vindt dit jaar plaats op de Brabantse Wal. Op woensdag 27 juni zijn de tijdritten met start en finish in Bergen op Zoom. Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli worden de wegwedstrijden verreden. Die starten in Nispen en hebben de plaatselijke omloop in Woensdrecht en Hoogerheide. Meer informatie op www.nk2018.nl 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragMartijn Sargentini