Gerrie Knetemann op een RIH met inzetGerrie Knetemann èn de Amstel Gold Race, dat staat zo’n beetje synoniem aan het interview van Mart Smeets met een jankende renner in 1985. Maar dat was niet zijn enige Gold Race-zege. Ook in zijn debuutjaar 1974 komt de Kneet zegevierend over de finishlijn.

Twee armen in de lucht: de sponsornamen Gan, Mercier en Hutchinson zijn goed zichtbaar. Knetemann wordt dat jaar onder andere betaald door fietsmerk Mercier maar wie goed kijkt, ziet een balhoofdplaatje met de letters R, I en H. RIH, van de befaamde Amsterdamse framebouwers. Voor Mercier reden genoeg om deze klassieke zege bij het reclame maken even te ‘vergeten’ (zie advertentie).

Mercier-reclame 1974 Bal en ZoetemelkIn zijn amateurtijd rijdt Knetemann op een RIH en is hij kind aan huis bij de fietsenzaak van de broers Bustraan aan de Westerstraat. Daar leert hij in 1973 ook zijn vrouw Gré kennen.

Wellicht had Mercier begin 1974 nog geen fiets voor Knetemann? Of misschien had de Kneet zijn RIH nog niet laten overspuiten? Dat laatste gebeurde namelijk nogal eens. Peter Post reed zijn hele carrière op een RIH, welk fietsmerk er ook op zijn trui stond. Zijn favoriete RIH werd gewoon overgespoten in de kleuren van de bewuste fietssponsor.

Knetemann maakt het in 1985 goed. Hij wint de Gold Race opnieuw. Hij rijdt dat jaar voor Skil-Sem, een ploeg met Mercier als materiaalsponsor. En –  jawel – op het frame en de voorvork staat dat jaar duidelijk ‘Mercier’. Dit is dus een Mercier. Of op z’n minst een spuitlaag van Mercier…


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragJos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)