Max Verstappen heeft een Belgische moeder en Mathieu van der Poel woont al zo’n beetje z’n hele leven in Vlaanderen. Het zijn dus Belgen, of liever Vlamingen. Nou ja, dat wordt dus door sommige Vlamingen bijkans geclaimd. Een enkele tv-commentator in het bijzonder heeft de naam dat te doen.

Ik kijk te weinig naar de cross om te kunnen beweren dat het niet gebeurt, maar weet wel dat er ook een claim ‘terug’ te maken is. Namelijk over de Nederlandse wortels van Wout van Aert. Die wortels zijn niet geheim maar ruchtbaarheid erover is er nauwelijks.

Een tijdje terug kwamen de wortels wel even bovendrijven in een twittergesprekje van Van Aert met wielercommentator José Been. Het is Jos van Emden maar Greg Van Avermaet, stelde Been. ‘Van’ met hoofdletter is Belgisch en als we met kleine letter van doen hebben, is het Nederlands.

Maar dus niet bij Wout – kleine letter – van Aert. Als Belg zou zijn naam toch gewoon Wout Van Aert moeten zijn? Of Wout Vanaert?

Nee, de opa en oma van Wout zijn Nederlands en de familie woont in Rijsbergen en omgeving. Wielergenen zijn er in de familie een beetje, met name via Wouts oom Jos van Aert die in de jaren 80 en 90 als Nederlander (hij wel ;-) ) actief is voor onder andere Hitachi, PDM en Festina.

Of het directe familie is weet ik niet, maar André van Aert is in de jaren 60 een verdienstelijke renner die uitkomt voor onder andere Televizier. Ook André komt uit West-Brabant, hij is geboren in Zundert.

Jos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)