De jury van de Tour de France heeft smaakmaker Peter Sagan naar huis gestuurd na een botsing met Mark Cavendish. Gaat de Slowaak nu volgend jaar voor zijn recordwinnende Groene Trui? Of is dit het laatste wat wij van ‘Peto’ gezien hebben in de grootste wielerwedstrijd ter wereld?

Over de schuldvraag wil ik het hier niet hebben. De crash van Cavendish was hard. Of Sagan nou expres met zijn elleboog tegen de Brit aansloeg, of de Dimension Data-renner er zelf tegenaan reed of dat hij gewoon zijn evenwicht verloor, is nu nog niet duidelijk.

De gevolgen zijn dat wel. De jury besloot om Sagan uit de Tour te zetten. En dat is ontzettend jammer. Sagan is voor mij de man die het wielrennen weer aantrekkelijk maakt na de ‘zwarte periode’. De alleskunner is altijd vrolijk, koerst om te winnen en schudt na iedere koers wat prachtige quotes uit zijn mouw. Hij steelt harten met wheelies en grappige foto’s op social media. Hij is een liefhebber van de sport én van de fans. En dat zie je aan alles.

Maar bovenal doet Sagan eigenlijk precies waar hij zin in heeft. Als hij wil winnen, dan wint hij. Of zijn schoen nou halverwege de sprint uit zijn pedaal klikt of niet. Of neem zijn trainingsschema voor deze Tour. Hij was de lange duurtochten zat. Spuugzat. En dus besloot hij om gewoon maar even wat te mountainbiken tussendoor. Omdat hij dat leuk vindt.

En om dat laatste maak ik mij zorgen. Sagan zei net na de finish dat het wat hem betreft de schuld van beiden was. Van hemzelf, maar ook van Cavendish. Een uitsluiting zag hij niet aankomen, dat was duidelijk. Dit zal pijn doen. Hem misschien wel voor het eerst in lange tijd boos maken.

Wat als Sagan nu helemaal klaar is met de organisatie van de Ronde van Frankrijk? Wat als hij geen zin meer heeft om maandenlang te trainen voor een groene trui? De Slowaak is eigenwijs en kan zomaar besluiten om dan maar niet meer te koersen in Frankrijk. Wat sponsor Bora ook zegt.

Zullen wij Sagan nog wel terugzien in de Tour? Het is te hopen. Want of hij Cavendish nou expres van de fiets duwde of niet: de smaakmaker is naar huis. Laten wij vooral hopen dat dat niet voorgoed is.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLaatste berichten van Leander Mascini (alles zien)