Tijdrijden ligt haar wel. Toch ‘presteert’ Astrid Schop het om in een 9 kilometerlange vlakke tijdrit 45 seconden te verliezen op Leontien van Moorsel. Het is september 1991 en op het spel staat de eindzege in de tweede Ronde van de Europese Gemeenschap voor vrouwen. Kortweg de Tour Feminin. Schop staat voorafgaand aan de tijdrit 47 seconden voor op haar ploeg- en landgenote maar dat blijkt in finishplaats Den Haag bijna niet genoeg.

Maar Schop redt het en wint de ronde. Net als veel andere Nederlandse toppers en subtoppers, met uitzondering van in elk geval Van Moorsel, rijdt Schop maar een paar jaar aan de top. Mooie zeges zijn er zeker. Naast de eerder genoemde Tour Feminin wordt Astrid Schop in 1990 wereldkampioen ploegentijdrit, samen met Monique Knol, Cora Westland en – uiteraard – Van Moorsel. Het had weinig gescheeld of Schop had dat kampioenschap niet gereden. Vlak voor de start komt ze in botsing met een overstekend kind. Schop blijft even bewegingsloos liggen maar staat weer op, laat haar een gat in haar hoofd verbinden, start en wint!

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)