In alle consternatie van de afgelopen dagen zouden we bijna vergeten dat wielrenners toch ook normale mensen zijn. En wat doen normale mensen om hun lijf aan de gang te houden? Juist ja. Die eten en die drinken, liefst zo gezond mogelijk. Dat sommige wielrenners daar een hele batterij obscure medicamenten tegenover stellen, laten we hier maar even buiten beschouwing.
Zo’n twee weken geleden werd Bevoorrading – verhalen uit de buik van het peloton ten doop gehouden in het Wielermuseum Roeselare. Auteurs Dries De Zaeytijd en Thomas Ameye zijn verbonden aan dit museum en dat is aan hun boek zeker af te zien. De heren hebben heel wat mooie pareltjes uit de archieven opgedoken waardoor Bevoorrading veel beelden en anekdotes bevat die de wielerboeken nog niet eerder haalden. De Zaeytijd en Ameye vulden deze pareltjes aan met verhalen van diverse renners, oud-renners en soigneurs.
Eten en drinken, daar draait het om in dit boek. Via zestien Belgische wielrenners – van Odiel Defraeye tot Tom Boonen – verhaalt Bevoorrading over de eet- en drinkgewoontes in het peloton van toen en nu. Het gaat over Briek Schotte en zijn eeuwige brood, over de salamiworsten van Merckx’ sponsor Molteni, over het ontstaan van de kermiskoers en over de paardenbiefstuk van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré. Ook de besmette biefstuk van Alberto Contador komt voorbij, net als de hengelliefhebberij van de Schleckjes. Daarnaast kom je veel te weten over de vaak belangrijke rol van sponsors als Mars, Coca-Cola, Maes Pils en het onvermijdelijke Haribo.
Bevoorrading is zo’n boek waar je blije koerskriebels van krijgt als je er doorheen bladert en die kriebels worden er gelukkig niet minder op als je begint te lezen. De boeiende verhalen zijn in een vlotte stijl geschreven en de verhouding tekst en beeld is precies goed. Het is dan ook een prima boek om de winter mee door te komen, niet in het minst omdat ieder hoofdstuk afsluit met een onvervalst koersrecept van Claudia Allemeersch. Koersrecepten? Jazeker, koersrecepten. Zoals daar zijn: de Zoetemelk, de Briek Kramiek, het Vals Plat en de Coupe de Pédale. Misschien kun je het je nu nog niet voorstellen, maar tegen de tijd dat je alle zestien recepten uit het blote hoofd weet te bereiden, is het 23 februari 2013 en staan de renners aan de start van Omloop Het Nieuwsblad. Smullen!
Bevoorrading. Verhalen uit de buik van het peloton; door Dries De Zaeytijd en Thomas Ameye
Uitgeverij Lannoo
ISBN 978-94-014-0387-0
In Nederland verkrijgbaar bij Sportmediashop.nl, in België onder meer bij de boekhandel en bij het Wielermuseum Roeselare.
- Het pontje van Amerongen - 09/05/2016
- Kampioenenzweet, kampioenenoren - 05/02/2016
- Een rondje met Joop - 03/12/2015
Geef een reactie