En daar ben je weer. Met je ‘alles-op-de-Tour’-bericht. Het bericht roept weinig verbazing op; in De Tour van Bauke was al zichtbaar dat de knechtenrol je niet zinde. Ambitie is je niet vreemd, dat wisten we. Verbazingwekkender is eigenlijk dat je op je eigen website nog iets anders zegt. Daar schrijf je over druk, en over focus. En over dat je die twee elementen nodig hebt om optimaal te presteren. Je bent inmiddels zevenentwintig, een beetje zelfkennis mag dan inderdaad wel worden verwacht…
Maar ik moet denken aan je beste uitslagen. Op het podium in Canada en Californië – heel vaak zelfs. De Ronde van Oman. Een etappe in de Tirreno Adriatico, derde in de Ronde van Baskenland, een etappe in de Ronde van Zwitserland. De Ronde van Emilia, twee keer. En ach, de wielerronde van Oostvoorne. En vooruit, die van Stiphout hoort er ook bij. Een erelijst om trots op te zijn. Maar is het ook een erelijst die onder druk en met de grootst mogelijke focus tot stand is gekomen? Zat heel Nederland middag aan middag voor de buis toen je etappes won in de Ronde van Oman? Of toen je Canada en Californië naar je hand zette? Stond het complete wielerjournaille aan de meet, microfoons, camera’s en recorders in de aanslag, wachtend op de eerste quote en inzoomend op de druppels zweet die je zo verwoed wegwiste?
Nee.
Want eigenlijk presteer je het beste als al die journalisten niet in je nek staan te hijgen. Als je prestaties slechts een vijfregelig artikeltje ‘van een onzer verslaggevers’ in de ochtendkrant vormen. Als je na de finish moeiteloos naar de bus kan lopen en daarbij het klikklak van je schoentjes op het asfalt hoort galmen. Zonder spandoeken. Zonder schreeuwende Nederlanders die de wereld van je verwachten – omdat jij hen de wereld hebt beloofd. Zonder Kees Jongkind die jou de witte microfoon onder de dunne lippen duwt en stoïcijns: ‘Dat was niet best, hè Robert…’ zegt.
Het gekke is dat je zelf nog steeds denkt dat je die druk wel nodig hebt. Jij kijkt naar de laatste Tour en denkt iets van ‘Mmm, 26ste, op bijna een uur. Zie je wel, ik heb die druk nodig.’ Blijkbaar is er niemand die jou wijst op je successen zonder die druk. En – ja, laten we elkaar geen mietje noemen – je falen als die druk er wel is. Nou ja, als niemand zijn vingers wil branden, doe ik het wel…
Lieve Robert, stop met het najagen van succes in de Tour! Dat rondje door Frankrijk is prachtig, dat ben ik met je eens. Maar hé, zaligmakend is het niet. Laat het los en wees oprecht blij, tevreden en trots op je prestaties. Realiseer je dat de een nu eenmaal beter tegen de druk bestand is dan de ander. Dat is niet erg. Dat wordt het pas als je je eigen karakter blijft ontkennen. En hoewel ik ook wel weet dat je dit waarschijnlijk aan je laars lapt, simpelweg omdat jouw zo innig geliefde wattagemeter geen bewijs levert, zeg ik het je toch: jezelf ontkennen kost energie. Meer dan je lief is.
- Het pontje van Amerongen - 09/05/2016
- Kampioenenzweet, kampioenenoren - 05/02/2016
- Een rondje met Joop - 03/12/2015
Wat een incompleet verhaal Mariska, Je laat de helft van zijn palmares weg. Precies dat deel dat er extra toe doet in deze context. Gesink werd ooit vijfde he (Pak die top 10 er overigens maar eens bij en kijk wat de echte uitslag zou zijn geweest in 2010).
De volledige erelijst van Gesink;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Gesink
Een bewuste keuze Vincent, want het gaat me nu juist om die druk die hij zichzelf oplegt. Steeds als hij dat zo hevig doet, lukt het niet, om wat voor reden dan ook.
Je noemt die vijfde plek bewust niet omdat het bewijst dat je stukje op niets gebaseerd is? Was de druk op Robert in 2010 in de Tour de France minder dan die op Bauke in 2013? Beide behaalden een vijfde plek in de Tour de France. Alleen is Robert de schlemiel en Bauke een held?
Ja hallo Mariska, zo werkt het natuurlijk niet. Ik neem aan dat je objectief wilt bekijken of Robert al dan niet goed presteert onder druk, gebaseerd op zijn palmares. Althans, dat suggereert het artikel. Je moet dan wel de complete palmares weergeven natuurlijk. Je kunt niet selectief alleen die wedstrijden kiezen die een vooringenomen stelling bevestigen.
Beste Rober, niet zijnde Gesink: zie mijn toelichting onderaan…
Gesink verdient zo’n neerbuigend stuk echt niet. Daarbij, dit helpt hem echt niet verder.
Allesbehalve neerbuigend bedoeld.
Je kan de tour laten voor wat het is, maar dit is veruit het meest populaire wieler evenement ter wereld. Dus voor de sponsor belangrijk hier in de picture te staan, en dus ook voor de renner. Die even links laten liggen zal echt niemand op zitten te wachten, Sponsor, Renner en publiek niet. Sla de Giro lekker lekker over, en sta fit aan de start van de Tour! En evenaar 2010!
Hmm, volgens mij kun je beter podium rijden in de Giro dan top 10 in de Tour. En dat kan Gesink dat allebei. En LBL kan hij volgens mij ook. Afgelopen jaar ging hij terecht voor de Giro. Dat ging lang uitstekend. Beetje pech uiteindelijk.
En wat betreft die druk. Die legt een sportman zichzelf op, uiteraard gevoed door zijn omgeving (waaronder de pers).
Gesink is een klasbak, maar is misschien het zelfvertrouwen een beetje kwijt. Winnen, zoals in Montreal, helpt dan.
Gesink (en Belkin) moet gewoon weer inzetten op de Giro. Hupsakee!
Helemaal eens met het stuk. Echter, met de opgeklopte status van Gesink, zou ik mijzelf ook zo blijven verkopen :).
Echt een zeer incompleet verhaal. Gesink is nog steeds maar 27. Heeft in een paar jaar tijd zijn vader onverwachts verloren en zijn bovenbeen gebroken. Terugkomend van deze zware tegenslagen wordt hij ook nog eens met de grond gelijk gemaakt door de vaderlandse journalistiek die hem zijn hoogtestages en noeste trainingsarbeid verwijt. Er zijn topsporters die met minder tegenslagen het bijltje er bij neer gooien. Zo niet Gesink.
Hij herpakte zich langzaam maar zeker in 2013. De Giro is mislukt, maar de Tour (Mollema heeft nb zijn 6e plaats aan hem te danken, als Gesink er op Alpe d’Huez niet was geweest was Mollema ver weg gezakt) en het najaar belooft toch veel voor 2014. Met al die tegenslagen heeft Gesink genoeg hardheid opgedaan om volgend jaar hoge ogen te gooien in een grote ronde. Wielerminnend Nederland mag blij zijn met zo’n talent en vooral blij zijn dat zo’n talent zijn pijlen op de Tour wil richten. Het is immers al weer van 1989 dat we nog eens een landgenoot in het geel zagen.
Goed stuk, de spijker op de kop. Eigenlijk best gek dat ie slechts 8e werd in Beijing :-)
Gesink wordt altijd wel heel makkelijk afgeschreven. Maar vergelijk zijn palmares nou eens met die van Mollema. Gesink heeft tot nu toe simpelweg meer gewonnen, en toch typeren velen Mollema als een winnaarstype.
Bovendien zijn beide voor een ronderenner nog betrekkelijk jong, hun beste jaren zouden nog moeten komen. Ik verheug me in ieder geval al op ‘Bauk en de Gees’ in de Tour volgend jaar i.p.v. ‘Bau en Lau’.
Geen misverstand, Gesink is een klasbak. Zijn palmares is indrukwekkend. De lijst van blessures jammer genoeg ook. Maar Robert is een echte knokker en ik meen de laatste tijd in contacten met de pers wat meer relativering te zien. Rodriguez is 34, Hushovd 35, Robert is van 1986, waar hebben we het over. Let maar op de beste jaren van de Condor uit Varsseveld komen nog!
Kopman moeten ze pas aanwijzen vlak voor de Tour. Ik denk dat dat nu nog veel te vroeg is. Gesink kan een kopman zijn, mits hij de juiste vorm heeft. En daar heb ik mijn twijfels.
Persoonlijk weet ik niet of Belkin een Tourwinnaar in de ploeg heeft. Gesink, Mollema, Lau, allemaal toppers. Maar ik vrees dat ze tekort komen.Maar ik laat me graag verrassen.
Neerbuigend. Incompleet. Afgeschreven. Ach en wee – en dat terwijl ik Gesink slechts het beste gun. Wat ik hem echter nog meer gun, is dat hij de druk voor zichzelf niet zo enorm opvoert – en mijn argument dat die zelf opgelegde druk hem weinig goeds brengt, is dat hij zijn beste resultaten juist heeft geboekt op de momenten dat die hij die lat – in ieder geval naar de buitenwereld toe – iets minder hoog legde. Ik wil helemaal niets zeggen over zijn talent, want dat heeft-ie, in ruime mate. Ook wil ik hem niet afschrijven, integendeel zelfs. Wat ik echter zie is dat hij, toen hij zijn vijfde plaats in de Tour van 2010 binnensleepte, de verwachtingen niet zo enorm had opgeschroefd. En voorafgaand aan de verschillende Vuelta’s deed hij dat ook niet. En ook niet toen hij de Atlantische Oceaan overstak om in Canada en Californië prijzen weg te kapen. Wat ik ook zie, is dat het, om wat voor reden dan ook, mis gaat op het moment dat hij die druk wel zo hoog opvoert. Dus waarom dan toch die druk zo hoog opvoeren? Waarom alles op dat ene rondje? Waarom niet een paar lekkere klassiekers vooraf, en een rondje – pak ‘m beet – Zwitserland om op te warmen? Waarom niet iets meer ontspanning, waarom niet iets meer genieten? Dat is alles wat ik Gesink toewens.
Heb je hem zelf gesproken? Vast niet. Wij baseren vaak een mening op stukken uit de media, die vaak verdraaid worden. Wij kunnen niet in zijn hoofd kijken. Ik denk wel degelijk dat hij zichzelf druk op legt, maar dat doet een Mollema ook. Hij heeft alleen nog niet zoveel tegenslagen gehad. In de tour van 2012 begon Gesink sterk, maar helaas kreeg hij met pech te maken (net als velen). De verwachtingen zijn bij hem altijd hoog (en bij Mollema niet). Laat hem lekker voor de Tour gaan. En laten wij niet zoveel zeuren, maar gewoon genieten van onze Nederlandse toppers!
Oh, ik verdedig Gesink ook niet – het is belabberd gesteld met het Nederlandse (mannen) wielrennen vergeleken met de mooie jaren 70/80 natuurlijk. Fietsen kan ie wel natuurlijk…veel harder dan ik ;-)…maar waar het er echt toe doet doen we niet meer mee. Een beetje Nederlandse mentaliteit heb ik het gevoel, maar dat kan ik ook niet hard maken…zo zijn we ook niet in staat een WK finale te winnen blijkbaar. Ik denk alleen dat je heel snel conclusies trekt. Correlatie is nog geen causaliteit. Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat Robert meer tot zijn recht komt in de korte rondes dan in de 3 weken rondes, zonder dat dat iets met druk van pers en publiek te maken heeft. Ik roep maar wat. Je (overigens wel leuk en vlot geschreven) artikel bewijst je stelling in ieder geval niet, dat is alles wat ik zeg.
Beste Mariska. Je gunt Robert kennelijk het beste en wil niet neerbuigend zijn. Maar waarom dan die opmerking over de wattagemeter? Daarnaast is het verhaal, zoals door anderen eerder al geconcludeerd, inderdaad incompleet. Roberts beste resultaat in een grote ronde is juist in die Tour die zo onder een vergrootglas ligt. Er is geen empirisch bewijs voor die veronderstelde mentale zwakte. Kun je een moment noemen waarvan je zegt: hier bezwijkt Robert onder de druk? Ik zie alleen twee door valpartijen mislukte Tours, die van 2011 en 2012. Tijdens die laatste door een val mislukte Tour reageert hij inderdaad heel sacherijnig op vragen van journalisten. Maar is dat doordat hij niet tegen de druk kan of omdat hij er de pest in heeft dat zijn grote doel voor dat jaar in het water valt?
Als we Gesink eens zelf laten beslissen waar hij wil rijden, en wanneer, en hoe?
Hij wil de Tour rijden, prima. Veel succes, zou ik zeggen. En dan aan de meet maar kijken waar het eindigt.
Dat geouwehoer en gezeik over zijn mentale weerbaarheid altijd… Wij als journalisten doen het zelf. Kotsmisselijk word ik daarvan! Kijk voor de grap eens de finale van deze etappe terug: http://www.youtube.com/watch?v=70QdOWkP2Aw. Als hij daar niet valt, wil ik het namelijk nog wel eens zien. We zullen het alleen nooit weten! Een aantal maanden later: http://www.youtube.com/watch?v=QFeQqN_3LAg, waarna hij in de Tour een maand later vijfde wordt, hè. Dat is niet weg hoor! Dat zit er gewoon nog in en ik ben er van overtuigd dat dit er nog eens uitkomt. En dan snoert hij ons allemaal met een grijns van oor te oor ons de mond. Vervolgens zijn wij op onze teentjes getrapt en mogen we de ‘onsympathieke’ Gesink niet meer. Nee, wat de media (en dus ook Mariska hier doet!) al een paar jaar doen na tegenslag op tegenslag is lekker sympathiek! Zo, en nu de winterslaap in!
”Als hij daar”, moet zijn: ”Als hij in die Vuelta”. En de tweede keer ”ons”, na oor tot oor, moet je ook vergeten te lezen;-) Slordig, al zeg ik het zelf