Kasseien Munnikenweg, foto M. Sargentini

Kasseien Munnikenweg, foto M. Sargentini

 

Update 2018: Het boek ‘Koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland’ verscheen in 2018 bij uitgeverij Spectrum en is hier te koop!

 

Wat maakt een wielerkoers een voorjaarsklassieker?
Behalve zo’n honderd jaar traditie is dat de aanwezigheid van enkele heuvels of kasseistroken in het parcours. Of heuvels geplaveid met kasseien. Dat kan natuurlijk ook.
Wie in Nederland wil trainen voor de heuvels kan dat op een aantal plekken doen, maar zal nergens tot de boomgrens reiken. Hoogtemeters zijn in Nederland schaars, en dus aantrekkelijk. Iedere helling is in kaart gebracht. Er is zelfs een ‘Nederlandse Toppen Top Veertig’, waarin bijvoorbeeld de altijd lastige van Brienenoordbrug is opgenomen. Jan Janssen vat het klimmen in Nederland in dit boekje als volgt samen: ‘Nou, dan ben je gauw klaar. Niets!! He-le-maal niets!’

En kasseien? Liggen er in Nederland kasseistroken?
Ja, die liggen er. Soms goed verstopt in donkere Drentse bossen of doodlopend tegen de Belgische grens bij Zeeuws-Vlaanderen, maar het zijn onbetwist kasseien. En daar kan je best op trainen voor de kasseiklassiekers. Om met Hetiskoers-mascotte Jetse Bol te spreken toen hij over een Nederlandse kasseistrook reed: ‘Je kan het niet vergelijken met Parijs-Roubaix, maar ik heb wel een beetje het gevoel nu’.

(RTV-NH)

Bol traint op de Munnikenweg in Oudorp, bij Alkmaar. Ruim een strekkende kilometer stenen. En zo zijn er in Nederland wel meer plaatsen waar de asfalteermachine nooit kwam. Maar waar liggen de mooiste, langste of slechtste stroken van Nederland? En hoeveel sterren verdienen die?

Hetiskoers! en Fiets magazine slaan de handen ineen om een mooi overzicht te maken van een aantal plekken in Nederland waar de kasseiliefhebber, want die zijn er, zijn of haar hart kan ophalen. Met uw tips gaan we aan de slag. Komend voorjaar verschijnt in Fiets een artikel over deze stroken.

Vertel ons over de stroken die u kent en mail naar kassei@hetiskoers.nl of via een strava segment-, foursquare-, instagram-, googlemaps-linkje en korte beschrijving in de comments.
Dank u wel!

Martijn Sargentini