Afgelopen vrijdag was Bram Moszkowicz (in zekere zin toch de Nederlandse Lance Armstrong) te zien in 24 uur met. Natuurlijk moest je zijn uitspraken tegenover Theo Maassen met een flinke korrel zout nemen. Toch is het altijd verfrissend om dat soort gevallen persoonlijkheden van een andere kant te zien. Ze moeten ook wel om zichzelf te redden. Na het zien van het marathoninterview met de voormalige strafadvocaat dacht ik ineens dat een 24 uur met Lance Armstrong nu ook geweldige tv opleveren (dan wel weer met Wilfried de Jong).
Maar de VPRO hoeft al geen telefoontje meer naar Texas te plegen. De Deense journalist Morten Okbo en fotograaf Jakob Christian Sørensen brachten namelijk al meer dan 24 uur met Lance Armstrong door in Aspen en maakten daar voor Rouleur 51 een goed en interessant verslag van.
Lance Armstrong was eigenlijk net lekker op weg een Vergeten Renner te worden. De storm was weer een beetje gaan liggen. Het afgelopen jaar zette Armstrong zijn zeilen toch weer een beetje in de wind. Zo was hij op 7 juli 2014 te horen in The Dan Patrick Show (deel 1). Na dat radio-interview moest Okbo zijn mening over Armstrong (‘the biggest jerk die voor zijn beroep op een fiets had gereden’) bijstellen. “Armstrong klonk als iemand waar je een biertje mee wil drinken.” De Deen hoorde een reflectieve man die zelfs spijt toonde over hoe hij vroeger op en vooral naast de fiets in het publiek optrad. Okbo vraagt zich af hoe iemand zo kan veranderen en gooide een interviewverzoek over de heg.
Dat Armstrong daaraan wilde meewerken is misschien ook niet zo verrassend. Hij probeert in grotere interviews voor bladen als Esquire en deze week de BBC de Nieuwe Lance te laten zien. Want, zo denkt Okbo zelf, Lance wil een nieuw perspectief geven op hoe we naar het Lance-tijdperk kijken. Armstrong heeft zich natuurlijk niet neergelegd bij een eervolle vermelding als Vergeten Renner. Hoe dan ook heeft de coverstory wel als titel: Lance: History Man.
Op de cover van Rouleur 51 prijkt een donkere foto van Lance Armstrong. Hij wordt grijs. Dat valt nog het meest op aan de cover. En de met gele letters gedrukte letters: Lance: Fighting Talk. Lance Armstrong slaat in het interview inderdaad terug. Maar hij incasseert ook van Okbo. “You’re an asshole” zegt de Deen onomwonden tegen Lance Armstrong. Die zit. De Texaan incasseert met een volmondig “Right!”.
Het interview in Rouleur is niet alleen om dit soort zinnetjes zeer lezenswaardig. Natuurlijk slaat hij hard van zich af naar Travis Tygart, die de ogen van Armstrong van de zaak een prestigezaak maakte.
Hij praat over hypocrisie en willekeur als het gaat over zijn levenslange schorsing. Hij maakt de vergelijking met gevallen helden als Bill Clinton en Tiger Woods, die beiden de kans kregen een nieuw verhaal te maken. “I’m forever the asshole”, zegt Lance zelf. Spijt van het dopinggebruik heeft hij niet. Wel van het veel te lang ontkennen ervan. Dat gevecht werd groter dan de koers, zegt hij.
In het BBC-interview komt Armstrong deze week toevallig met dezelfde vergelijking. Het is misschien ook niet vanwege de inhoud dat het Rouleur-stuk zo goed is. Het gaat vooral om de sfeer van hun ontmoetingen en de momenten dat Okbo Armstrong volgt. Dat zet de schrijver perfect en rauw neer. Een mooie scène aan het begin is bijvoorbeeld dat Armstrong de journalist en de fotograaf zegt dat ze gewoon mogen rondkijken in zijn villa terwijl hij een douche neemt. “Wat, laat je ons gewoon los?”, vraagt Okbo. Waarop Armstrong van boven de trap roept: “Dude, I’ve lived with so much bullshit. You think I’m worried about you two fuckers?”
Die details en zinnetjes kleuren dit verhaal in. Tijdens de gesprekken aan de keukentafel, in restaurant Woody Creek (de stamkroeg van Hunter S. Thompson) en een hotel heb je als lezer het gevoel dat ze voor jou nog een lege kruk erbij hebben geschoven, zodat je mag meeluisteren naar hun gesprekken en kroegpraat (Armstrong geef en passant ook nog even zijn mening op het huidige wielrennen). En dat is knap. Een 24 uur met Lance Armstrong hoef ik niet meer.
Het stuk, dat wordt afgewisseld met goed fotowerk van Jakob Christian Sørensen, smaakt naar meer. En dat komt er ook, want deel 2 van het interview komt (slim gedaan!) in Rouleur 52.
Rouleur is o.a. hier te koop.
- Het is Koers: 10 jaar doping voor de wielerziel - 29/06/2020
- Boekrecensie: De Monumenten – Peter Cossins - 11/05/2015
- Alpe d’Huez – Rick Brauwers - 13/02/2015
Geef een reactie