Foto Sirotti
Legendarische Italiaanse wielerploegen: Acqua e Sapone
In Nederland hadden we de Baby-dump ploeg, in België Chocolade Jacques en in Duitsland Gerolsteiner. Ploegen met een opmerkelijke naam, van een relatief onbekend consumentenmerk. Skala zou je daar ook onder kunnen scharen. In Italië steekt er voor mij één zo een ploeg bovenuit. Acqua e Sapone. Letterlijk: water en zeep. De ETOS van Italië. Een illustere ploeg, met een line-up die je opmerkelijk kan noemen.
Ploeg: Aqua e Sapone
Sponsor: drogisterijketen, gericht op dames
Fietsen: Moser-fietsen, in de eerste twee jaar. Vanaf 2006 op De Rosa, het bekende Italiaanse merk opgericht door Ugo de Rosa. Zijn zoon Christian is nu degene die de scepter zwaait. Het merk is verbonden (geweest) aan vele legendarische teams, zoals Ariostea, Gewiss-Balan, Vini Caldirola en in vroeger tijden Molteni (met Eddy). In 2010-2011 rijdt de ploeg op Bottechia fietsen (ook al zo’n iconisch merk) en in 2012 op FOCUS.
Start: In 2001 was Acqua e Sapone al met Cantina Tollo in het peloton. Er is discussie of het team in 2001 of in 2004 begon. Er is in ieder geval een hiaat in 2003. We nemen de jaren met Cantina Tollo mee omdat Acqua e Sapone toen zichtbaar was juist door Cipo en iedereen zich dat zo herinnert. Volgens statuten begint het team onder de naam Acqua e Sapone in 2004 vanuit een initiatief van Lorenzo Palmiero Masciarelli.
Finish: Het team zal in 2012 ophouden te bestaan. Het heeft geen opvolger.
Bekendste renners: Mario Cipollini, Stefano Garzelli, Danilo Di Luca, Danilo Napolitano. Vergeet ook niet dat Bruno Cenghielta de ploegleider was.
Meest opvallende giro prestatie: We kunnen kijken naar de zes etappeoverwinningen die het team binnenhaalt. Maar wellicht de grootste prestatie is die van Mooie Mario Cipollini zelf. Hij staat niet bekend om het voltooien van grote rondes. Bij het zien van de bergen pakte Cipo meestal zijn biezen. Zeker in de Tour was ie liever aan het strand dan op de flanken van de Alpenreuzen.
Cipo mocht van 2000-2003 niet deelnemen aan de Tour. Met een plekje bij Acqua e Sapone – Cantina Tollo zet hij zich in pole position voor de Giro. Met succes, want hij pakt in 2002 twee etappeoverwinningen en hij haalt het tot de eindstrip in de Maglia Ciclamino! Uiteraard met bijkleurende broek, toentertijd nog een ‘schande’ en een boete waard. Maar ja, daar maalde Mario niet om.
Of het iets te maken heeft met het tijgerpak dat hij droeg tijdens de proloog in Groningen? Who knows. Als er al iets misging, dan waste Mario zijn handen in onschuld. Met de zeep van Acqua e Sapone is dat natuurlijk geen probleem.
Tot slot: Het team had een aantal subsponsoren, onder andere dus Cantina Tollo, Caffè Mokambo en ADRIA mobil. De tenues met de meeste impact waren toch de specials van mooie Mario: het tijgerpak en later ook nog een soort zebra full body suit. Che bello!
