Foto Aurelien Vialette

Koersverhalen

Alle etappes van de Tour de France 2025

De etappes in de Tour zijn aantrekkelijk dit jaar. Uiteraard zijn er wat etappes waar je pas in de finale voor alert hoeft te zijn, maar verder? Het wordt smullen met een aantal klassieke finishes en een paar prachtige dagen voor de boeg. Het begint in Lille, het eindigt in Parijs op de Champs-Elysees. OF er wat te zien valt? Dat zie je hieronder.

Met het Grand Départ op 5 juli in Lille barst de Tour de France 2025 los, volledig binnen Frankrijk. Dat is al weer even geleden, met tourstarts in Denemarken, Spanje en Italië in de afgelopen jaren en ondertussen ook uitstapjes naar Zwitserland en Andorra om een beetje extra geld op te halen. Of is dat een grapje? Anyway. In 21 etappes die gezamenlijk goed zijn voor 3.320 kilometer aan koersplezier denderen de renners door Frankrijk.

Het is uiteraard niet enkel vlak. Er is voor maar liefst 51.550 aan hoogtemeters uitgetekend. De langste rit is de tweede etappe van Lauwin-Planque naar Boulogne-sur-Mer (212 km), terwijl de gemiddelde etappeafstand neerkomt op 158 km – een stevig ontbijt voor elke renner die droomt van Paris-Roubaix op de Champs-Élysées. De kortste rit is de klimtijdrit van 11 kilometer. De kortste rit in lijn is de 19e etappe naar La Plagne.

Sprintalarm in de openingsweek

De Tour trapt af met vier vlakke etappes, waarin de sprintersploegen direct hun wattage kunnen laten spreken.

  • Etappe 1 (5 juli): Lille – Lille, 185 km, vlak – de strijd om het geel. Philipsen, Merlier, Groenewegen? Of toch iemand anders

  • Etappe 2 (6 juli): Lauwin-Planque – Boulogne-sur-Mer, 212 km, heuvelachtig -> gaan we hier Van Poppel zijn vader zien opvolgen?

  • Etappe 3 (7 juli): Valenciennes – Dunkerque, 178 km, vlak

  • Etappe 4 (8 juli): Amiens – Rouen, 174 km, heuvelachtig

Hier ligt het vuurwerk vooral in de massasprints en in de golvende tussensprintjes, met speciaal voor de punchers al een paar venijnige hellingen in de openingsdagen.

Tijdrijdersparade

Op 9 juli staat in en rond Caen een individuele tijdrit van 33 km geprogrammeerd, ideaal terrein voor specialist Remco Evenepoel om tijd te pakken. Daarna volgt op 18 juli een klimitijdrit van 11 km naar Peyragudes, waar pure klimmers hun demonen moeten bedwingen en de gele trui vroeg kan veranderen van schouders

Heuvelplezier en eerste scherprechter

Tussen de tijdritten door serveren etappes 6 en 7 (Bayeux–Vire-Normandie, 201 km; Saint-Malo–Mûr-de-Bretagne, 197 km) korte, felle beklimmingen die zich lenen voor ontsnappingen en puncheurs. Vooral de steile slotklim op Mûr-de-Bretagne zal de eerste scherprechter vormen en een voorteken zijn voor de strijd in de bergen. Daar gaan we Mathieu van der Poel zeker zien!

Pyreneeën en Ventoux

Na de rustdag (15 juli) duiken de renners de Pyreneeën in met:

  • Etappe 12 (17 juli): Auch – Hautacam, 181 km, bergen

  • Etappe 14 (19 juli): Pau – Luchon-Superbagnères, 182 km, bergen

De derde week breekt los met Mont Ventoux (etappe 16, 171 km) en wordt afgesloten met Col de la Loze (etappe 18, 171 km) en La Plagne (etappe 19, 130 km) – dagen waarop pure klimmers geen genade kennen

Laatste loodjes en show in Parijs

Voor de laatste test slingert etappe 20 zich van Nantua naar Pontarlier (184 km), waarna op 27 juli in 132 km van Mantes-la-Ville naar Parijs het definitieve slotakkoord klinkt. Nog één keer sprintplezier op de Champs-Élysées, mét de nieuwe lus via het ‘klimmetje naar Montmartre’ terwijl in het peloton de gele trui haar laatste beproeving ondergaat.

Lees ook van HetisKoers!

Dertien Nederlands in de Tour van 2025

Als dat maar geen ongeluk brengt.

Koersverhalen

Alle etappes van de Tour de France 2025

We hebben toch maar even een overzichtje gemaakt.

Koersverhalen