Foto A.S.O./Charly Lopez
De lelijke schoonheid van een sprintetappe
Als toerismebureaus het voor het zeggen hadden, dan kozen ze een sprintetappe. Plat, lang, voorspelbaar. Tijd voor regionale promotie, want op de weg gebeurt er niks. Good old Herbert Dijkstra zou dan het liefst de etappes in de Loirestreek doen. Al is het maar vanwege alle prachtige kastelen, van Chenonceau, Chambord en Blois, om er maar een paar te noemen.

Het is de lelijkheid van de sprintkoers die ruimte geeft voor de schoonheid eromheen. Er is extra aandacht voor de kunstwerken in de dorpjes, waar mensen weken op hebben gezwoegd. We zien meer beelden van fans langs de kant, die bordjes hebben gemaakt of een gekke outfit. Maar het biedt ook de fotografen in de koers de mogelijkheid om extra mooie platen te schieten. Om het moment en de scene goed te schetsen. Om soms een bewegend schilderij te maken. Zoals Charly Lopez hieronder gedaan heeft.
Het is de vraag of dit ook het plan was van de regio’s tussen Saint-Méen-le-Grand en Laval. In de achtste etappe van de Tour 2025 was er een hoge temperatuur en eigenlijk weinig om voor te strijden. En dus kabbelde de etappe rustig voort. Als de belangrijkste momenten het afstappen van Dunbar (twee dagen eerder nog in de vlucht) en een ontsnapping van Burgaudeau en Vercher zijn, dan weet je genoeg. In Saint-Meen-le-Grand was er vooral aandacht voor de broers Bobet (Luison en Jean). Bij de finish enkel voor de winnaar van de dag, Jonathan Milan.
Teleurstelling voor de wielervolger, want op een vrije, zonnige zaterdag geen knallende etappe in de Vogezen, Alpen, Pyreneeën of Centraal Massief. Laat staan een beklimming van de Puy de Dôme of vergelijkbaar. Nee. Het was vlak en saai, van Bretagne naar de Pays de la Loire.
Of toch niet? Want voor de echte liefhebber heeft de Tour de France in samenwerking met een grote verhuursite de hoogtepunten langs de route van de etappe opgetekend. Via deze link kom je alles te weten over de historie, de huizen en meer. Voor wie een koersdutje wilde uitstellen, is er genoeg te vinden.
Hoogetpunten? Meedere kastelen, waaronder het Château du Plessis. Daarnaast een van de ‘favoriete Franse omwegen’ naar het plaatsje Vitré, van enorme historische waarde en de finish van de Route Adélie, een lokale wedstrijd met bekende winnaars zoal Bryan Coquard. Zo zijn er wel meer. Maar het absolute hoogtepunt? De doorkomst in het dorp L’Huisserie (met een 4,500 inwoners). Reden van importantie: Pierre-Emerick Aubameyang, spits van o.a. Arsenal, Chelsea, Dortmund, Barcelona en L’OM.
Aan Changé heeft Mathieu van der Poel nog mooie herinneringen. In 2021, in de tijdrit, behield hij het geel, met hulp van speciaal ingevlogen wielen, een andere helm en monsterbenen.
Zo zie je dus: de lelijkheid van de koers kent zijn eigen schoonheid.