Foto Team Visma Lease-a-bike
Rustdag in de Tour: the Return of the Rabobank
Rabobank maakt zijn rentree in de wielersport als sponsor van Team Visma | Lease a Bike tijdens de Tour de France 2025. Wat velen niet meer verwachtten, wordt werkelijkheid: een partnership dat na anderhalf jaar onderhandeling beklonken wordt. De bank keert terug op het hoogste niveau, na haar vertrek eind 2012 tijdens het dieptepunt van de dopingaffaire binnen de wielerwereld maar ook binnen de toenmalige Rabobank wielerploeg. We kregen van Marcel Blijlevens, sponsorship en media professional, een aantal mooie inzichten over dit sponsorship. Waarom is de boerenleenbank weer terug? Wat is de driver erachter? Hoe gaan zij om met hun sponsoring en waarom stappen ze juist nu terug in de sport?

Dopingaffaire leidde tot vertrek
In 2012 sloeg Rabobank alarm vanwege het dopingschandaal rondom oud-ploegleider Johan Bruyneel en de negatieve publiciteit die op de bank afstraalde. Ook FD-journalist Mathijs Rotteveel noemt het “het doping-spook” dat de bank na jaren nog achtervolgt. Openbare druk en een gebroken vertrouwen maakten dat de bank zich volledig wilde distantiëren van het professionele wielrennen. Het imago van de bank bleek toch belangrijker dan de Tour de France winnen. Dat was altijd de grote droom, maar ging niet gebeuren.
In de tussentijd was de bank nog enige tijd verbonden aan de KNWU en aan de damesploeg maar langere tijd was er geen Rabo logo te zien bij de koers. En dat deed toch pijn, want in de bijna twintig jaren ervoor had de bank zich helemaal vervlochten met de sport, zoals ook bleek uit het boek ‘De Raboploeg‘.
De terugkeer: strategisch en opportunistisch
De terugkeer van Rabobank is niet alleen emotioneel, maar ook strategisch. Marcel beschreef dit al in een uitgebreide presentatie met informatie uit de SponsorMonitor van 2025. Daaruit blijkt dat Rabobank vooral instapt omdat er ruimte vrijkwam. Het was een zogezegde opportunistische keuze en het is in sponsorland niet vaak dat er een plekje, midden seizoen, vrijkomt. In dit geval werd de aan de ploeg verbonden goksponsor gedwongen om op te stappen vanwege regelgeving op, en die plek werd ingenomen. Daarnaast richt de bank zich via hockey en de Olympische ploeg al op andere sporten. In de wielerwereld past deze stap perfect bij hun profiel en ambities buiten voetbal en tennis, waar concurrenten ING en ABN AMRO actief zijn. Hockey was jarenlang de andere sport waarin Rabobank prominent aanwezig was en scoorde. Maar Hockey is geen wielrennen en voetbal, zeker niet in landen als België, waar Rabo ook een aandeel heeft.
Waarom nu: imago herstellen en zichtbaarheid vergroten
Rabobank wil bewijzen dat sponsoring daadwerkelijk impact maakt. Visma | Lease a Bike biedt een platform op topniveau: zichtbaarheid tijdens de Tour de France is goud waard voor merkbekendheid. Bovendien is het wielrennen een historisch vertrouwd terrein voor Rabobank. De samenwerking symboliseert hun bereidheid om terug te keren in de frontlinie—maar wel met “beschikbaarheid” van sponsoring als opportunistische drijfveer.
Samenwerking met Visma: hoe een nieuwe match ontstaat
Het partnership met Visma ontstond na lange onderhandelingen die begin 2024 begonnen en halverwege 2025 afgerond werden. Beide partijen benadrukken elkaar perfect te aanvullen: Visma krijgt een stevige financiële back-up, Rabobank krijgt een positief, sportief imago en zichtbaarheid tijdens ’s werelds belangrijkste wielerkoersen. Volgens Marcel is er een grote kans dat Rabobank in de toekomst weer de rol van hoofdpartner gaat aannemen. Het is toch erg aanlokkelijk om weer de ‘Team Rabobank’ wielrenners te hebben.
Cultuurverandering binnen Rabobank
Nog belangrijker dan zichtbaarheid: Rabobank wil haar imago corrigeren. Met striktere compliance en transparantie in sponsoring wil de bank laten zien dat ze geleerd heeft van het verleden. In een publicatie van het FD beschrijft de krant het als “het dopingspook weer van zich afschudden”. Kritische waarnemers kijken met extra interesse mee, maar Rabobank lijkt vastberaden om zowel prestaties als reputatie weer op positieve wijze te bouwen. Een van de dingen die we zelf ook zien: er is met Stefaan Decraene een Belgische CEO en zoals met veel sponsorships draagt een natuurlijke interesse van ‘de baas’ bij aan de keuze voor een sponsorsamenwerking. De liefde voor de fiets is bij onze zuiderburen net wat groter dan bij ons en we snappen de natuurlijke interesse. Niets menselijks is ons vreemd.
Een weldoordacht en ergens ook veelbelovende comeback
De terugkeer van Rabobank in de Tour de France is méér dan sponsoring: het is een statement. Na het vertrek door de dopingperikelen wil de bank haar erfenis in de wielersport opnieuw definiëren. De parallellen met de instap in 1996 zijn er zeker. Ook toen stapte de bank in met een compleet plan, om een echte legacy achter te laten. De impact is nu anders, maar bijvoorbeeld de Rabobank dikke banden races zijn terug, Rabobank stapt ook in bij de wielerfederatie, wordt partner van TeamNL en gaat ook de jeugd ook ondersteunen. Of Rabobank ook de titelsponsor gaat worden van de ploeg, dat valt te bezien. Het contract met Visma en Lease-a-Bike is voor onbepaalde tijd. Maar zoals we zo vaak zien, er zijn weinig zaken die ‘voor eeuwig’ duren.
Hierbij de bijlage met daarin een paar superinteressante inzichten over het Rabobank Sponsorship in het algemeen.