Bij Het is Koers! zijn we fan van verhalen over wielrennen en fietsen. Waargebeurd of fictie, het maakt ons niet uit. Want zoals Tim Krabbé in het wieleroerboek De Renner al schreef: de waarheid mag een goed verhaal niet in de weg staan. We bespreken daarom ook graag wielerromans.
Vorig jaar verscheen de roman Alpe d’Huez van Rick Brauwers. De vergelijking met Ventoux van Bert Wagendorp ligt met een bekende berg als boektitel, al dan niet bewust, op de loer. Een beetje bewust is dat zeker. Op de website van de auteur staat: “Alpe d’Huez is voor alle mensen die Ventoux van Bert Wagendorp hebben gelezen.” Gedurfd en gevaarlijk tegelijk. Beide boeken gaan grof gezegd over het leven en het bedwingen van een berg op een fiets, maar verder loopt die vergelijking toch snel spaak. Dat is verder ook prima, want laten we nu vooral bij Alpe d’Huez blijven.
In Alpe d’Huez heeft de beklimming een helende en louterende werking. Het verhaal gaat over Richard Habets, die in korte tijd zijn moeder en zijn vader verliest. Om die ingrijpende gebeurtenis te verwerken en vooral om zichzelf weer een doel te stellen gaat hij ongetraind de 21 bochten van de Alpe d’Huez bedwingen. Onderweg worstelt hij met de vraag hoe hij verder moet. Richard wordt tijdens de tocht naar boven vergezeld door Youp. Tijdens het fietsen houdt hij Richard als een psycholoog allerlei levensvragen voor. Het personage Youp en zijn relatie tot Richard blijft in het begin een beetje mysterieus, maar gaandeweg wordt de lezer duidelijker hoe alles zit.
In het boek worden hoofdstukken over de klim naar Alpe d’Huez afgewisseld met hoofdstukken over het ziektebed van de ouders van Richard. Dat haalt af en toe wel het ritme uit de klim, maar Alpe d’Huez gaat ook over meer dan een berg beklimmen. Het gaat over verlies en loslaten en hoe je daar op de fiets bewust en onbewust mee bezig kunt zijn. De vraag of zijn roman autobiografische elementen bevat, beantwoordt Brauwers zelf al ondubbelzinnig in zijn dankwoord . Na het overlijden van zijn ouders schreef hij onder begeleiding van een psycholoog zijn ervaringen op. Dat werd de start van zijn roman. Ongetraind de Alpe beklimmen op een oude racefiets is niet niks, om maar te zwijgen over het verlies van je beide ouders binnen anderhalf jaar. Alpe d’Huez is daarmee een mooi eerbetoon van de schrijver aan zijn overleden ouders en een manier om het persoonlijke leed van zich af te schrijven en te fietsen.
Titel: Alpe d’Huez
Auteur: Rick Brauwers
Bladzijden: 207
Uitgever: B for Books
Jaar: 2014
Alpe d’Huez is o.a via Bol.com te koop.
- Het is Koers: 10 jaar doping voor de wielerziel - 29/06/2020
- Boekrecensie: De Monumenten – Peter Cossins - 11/05/2015
- Alpe d’Huez – Rick Brauwers - 13/02/2015
Geef een reactie