De Tour wordt niet alleen gevolgd door Sidney Crosby en Wayne Gretzky, maar ook door in onze contreien menig bekend persoon. Zij leggen in opdracht van Het is Koers tijdens het kijken naar de Tour hun diepste zielenroerselen bloot. Vandaag Hugo Camps.
Derde week van de Tour en Frankrijk is het landgoed van Froome, Engelse landvoogd uit Kenia, maar Engelsman. De totale vernedering voor de Fransen. Het afgeborstelde chauvinisme wordt weer dat driftige voluntarisme van De Gaulle. Eerste der Fransen die Anquetil preconiseerde toen die zijn moment van et alors? kende. Dopage. Et alors?
Veranderde moraliteiten. Als geruchten beginnen zingen, is het Franse concert al voorbij. Echter geen volk zo lankmoedig voor de eigen hypocrisie. Met Jalabert en Vasseur als magistraten van de morele superioriteit. Stinkende potjes en ontplofte huichelarijbarometers.
Groteske aftakeling op de afdeling kretologie.
Ach, en hoor de massa! Daar is Virenque, afgekort Richard V. De Fransen duwen hem weer de fiets op. Injectienaald in de bil. Begeleid door een redevoeringen spugende limousinesocialist Hollande verkerend in een permanente bovengoddelijke staat van ijdeltuiterij. Een aanhoudende zweem van kaviaarkots in de lucht. Voor de kinderen, het vaderland en Richard V.
Zes woorden zonder betekenis. Deemoedige boterbloem.
Is de rest beter? Niet de Britten. Kennen het verschil niet tussen cyclisme en algebra. Tussen mathematica en romantiek. Tussen matrices en fabuleren. Wezensvreemde schichtigheid. Vermoeiende pedanterie. Reveil van de achterdocht als ethische standaard. Niet de Duitsers. Het bloed van Wolfgang Schäuble door de aderen. Onvervalste Stachanovisten. Verpletterzucht in de genen. Geen greintje mededogen. Onder auspiciën van roerganger Merkel op de meest rechtse schouder.
Schadenfreude.
Dan liever de Nederlanders. Maar ik zie ze niet. Ja, de renaissance van Robert Gesink. De adelaar uit Varsseveld. Vroeger knorrig, stug, bars, nurks, chagrijnig. Bijtijds stuurs, wrevelig, geïrriteerd, geprikkeld, gallisch, gebelgd, korzelig, kribbig, nors. Nu jolig, blijmoedig, verheven, goedgemutst, dartel, opgewekt, monter, levenslustig, opgeruimd, kwiek, vreugdevol en fier. Gelukzalig op zijn luisterrijke troon in de wolken.
De hele ploeg in zijn dienst. Nooit in de aanval. De energie van watermeloenen met een ijzertekort. Tuberculosepatiënten in casino online de goelag. Tsaar Robert. Grootvizier Gesink. Paltsgraaf uit het Noorden. Virtuoos van de dertiende plaats. Schielijk getroffen door een opstoot van het flegma van Oscar Freire aan de Rilatine. Zonder gramschap, onverstoorbaar als een scholteboer tegen zijn vazallen.
Ach, de Belgen. Eén moment de gloire van Van Avermaet. De Philippe Gilbert van om de hoek die gedwee gedag zegt tegen tante Irma en nonkel Gust. Geen koning. Geen Phil. Nog de aanblik van een jongenskop die een langtijdige toevoer van babyvoeding verraadt. Zou hij zich ooit aan belletje trek hebben bezondigd? Ik denk het niet.
Misschien Peter Sagan.
Nee, hij ook niet. Sagan freesde de bel los en monteerde ze bij de buren. Avondganger met zijn meisje. Hij wordt voor zijn Sarah tweede. Hipster origineel. Geen debiteur van onzalige clichés, maar een gouache van splendide plaagstoten en relativerende kwinkslagen. Misschien maar eens telefoneren met mevrouw Froome. Tijdens het wachten op de kladderadatsch van Oleg Tinkov, oligarch met het geweten van Jeroen Dijsselbloem.
De Slowaakse beer is los.
De vurrukkulluk malse patrijs is nog ver.
—
Lees ook de bijdrages van Johan Boskamp, Herman Brusselmans, Jan Mulder, de Dalai Lama en Roger De Vlaeminck.
- Het nieuwe wielerjaar in 40 stellingen - 22/02/2022
- Wielrennen bestaat niet - 13/05/2020
- Ooit was er wielrennen - 07/05/2020