“Wat maakt het uit?”, dacht ik een paar jaar geleden toen de Omloop Het Volk verder ging onder de naam Omloop Het Nieuwsblad. Wielervrienden die zich druk maakten over de teloorgang van tradities, verweet ik gebrek aan historisch besef. “Een nieuwe sponsor, een nieuwe naam. Zo is het in het wielrennen altijd geweest en zo zal het altijd blijven.” Gebrek aan historisch besef… Zelf had ik er meer last van dan ik op dat moment dacht.
Op zoek naar een verslag van de laatste Nederlandse overwinning in de Omloop stuit ik in januari 2011 op een passage uit het boek Het Volk… en wat volgt van Rolf Gölz. De Duitse ex-coureur, die overigens beter fietste dan hij schrijft, gaat kort in op de historische rivaliteit tussen de Omloop Het Volk en de Ronde van Vlaanderen:
De aanleiding van de controverse was het feit dat de Ronde van Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog onverstoorbaar doorging. Dat kwam de organisator, het conservatieve Het Nieuwsblad, na de bevrijding op het verwijt te staan met de Duitse bezetter te hebben gecollaboreerd. Vooral in de ogen van de progressieve krant Het Volk had de Ronde zijn geloofwaardigheid verspeeld. Sportredacteur Jérome Stevens kwam dan ook met een alternatief: op zondag 25 maart 1945 moest de eerste Omloop van Vlaanderen plaatsvinden.”
De nieuwe Omloop gaat grotendeels over hetzelfde parcours als de oude Ronde van Vlaanderen en Het Nieuwsblad protesteert. Na een lange juridische strijd moet Stevens overstag en vanaf 1947 gaat zijn koers verder onder de naam Omloop Het Volk. Het Nieuwsblad weigert echter die naam te gebruiken en schrijft consequent over Gent-Gent.
Door overnames in de Vlaamse krantenwereld zijn Het Nieuwsblad en Het Volk vanaf halverwege de jaren negentig eigendom van dezelfde uitgever. In 2008 ‘fuseren’ beide kranten onder de naam Het Nieuwsblad en De Omloop krijgt zijn nieuwe naam, de naam van de voormalige erfvijand. Alsof een Amsterdammer alle aandelen van De Kuip opkoopt en ‘Stadion Ajax’ op de gevel laat schilderen.
Best een mooie naam eigenlijk: Omloop Het Nieuwsblad.
- Best een mooie naam eigenlijk - 23/02/2023
- De Muur huilt - 04/04/2015
- Win kaartjes voor de Zesdaagse van Amsterdam - 17/10/2013
De naam mag dan officieel veranderd zijn, in mijn hoofd heet de koers nog steeds Het Volk. En zo zal de officieuse opening van het wielerseizoen ook wel altijd blijven heten voor mij.
het volk, van niemand anders is de omloop, wat de naam van de sponsor ook mag zijn. die tweets tussen de reacties voegen overigens weinig toe maar blaten alleen de link door naar de pagina waar je toch al naar kijkt?!
Helemaal mee eens, ik ben aan het kijken hoe die comments niet op te nemen op de site.
Als oud-redacteur van de krant Het Volk zal het voor mij altijd de “Omloop Het Volk” blijven. Het management van de VUM (nu: Corelio) heeft na de overname onze krant zonder scrupules teloor laten gaan en daarna schaamteloos de naam van onze koers ingepalmd. Voor veel oud-personeelsleden van Het Volk is elke laatste zaterdag van februari nog altijd een steek door het hart. Gelukkig maken de renners er jaarlijks een mooie koers van.
Begin jaren tachtig was ik in de vrijdagmiddagtvshow (5 uur, NCRV) te gast, Presentator Dick Passchier wilde dat ik uitlegde waarom de wedstrijd de Omloop Het Volk heette. ,,Dus de Omloop voor het Volk of van het Volk?” ,,Nee, het is de naam van de krant Het Volk”, antwoordde ik. ,,Hee, dat weten de kijkers zeker niet. Ik wist niet dat er een krant was die Het Volk heette. En wie gaat er winnen?” Vooraf hadden we afgesproken dat ik Henk Lubberding zou zeggen, in verband met het tonen van een foto voor de camera. Dus ik zeg: Henk Lubberding. En wat voor foto tonen ze? Een van Gert Jan Theunisse. Dus zegt Passchier: ,,Lubberding wint volgens u de Omlooop van het Volk.”
Ook al is de naam veranderd, de koers blijft hetzelfde, de traditie verdwijnt niet en de sfeer evenmin.
Als ik aan deze koers denk dan denk ik aan het begin van het klassiekerseizoen. Een klassiekerseizoen die zijn walhalla kent in de maand april als er vijf hele grote wedstrijden worden gereden met voor mij ‘De Ronde’ als mooiste. Elke Belg weet dat hier niet de Tour de Francde wordt bedoeld, maar ‘Vlaanderens Mooiste’. In goed Nederlands ook wel De Ronde van Vlaanderen genoemd. Dat weet weer elke Nederlander. Toch winnen ‘we’ niet vaak daar in Vlaanderen. Nee, het is eigenlijk altijd een Zuiderbuur. Niet zo gek ook, want het is de koers der Belgen, de koers der Vlamingen. Een koers ook die eigenlijk moet worden gewonnen door een man uit het echte wielerland dat Belgie heet.
Twee jaar geleden won er nog wel een Nederlander: Sebastiaan Langeveld. Eigenlijk een grote verrassing, al kan hij wel een potje fietsen. Dat kan hij nog steeds. Voor vandaag wordt hij niet als favoriet genoemd. Men noemt tien mensen die zouden kunnen winnen, maar dat is natuurlijk kolder. Er zijn veel meer kanshebbers, als in voldoende outsiders. Kanshebber is ook het weer. Als het weer pluvius toestaat bijvoorbeeld, kan het heel anders gesteld zijn en wordt de koers veel zwaarder en dan is het nog lang nie gedoan he. Zelf denk ik dat Lars Boom een grote kans heeft. Boom is in goede vorm en dit jaar zou wel eens zijn doorbraak kunnen betekenen. We gaan het allemaal zien straks ‘op de Belg’. Lekker de tv aan en zien hoe al die mannen van de gestampte pot zich een weg banen door mooi Vlaanderen. Nadien wel ‘Het Nieuwsblad’ lezen, want ‘Het Volk’ is allang niet meer.
En om het nog wat ingewikkelder te maken:tot ongeveer medio jaren ’70 werd Omloop Het Volk steevast Gent-Gent genoemd in concurrerende kranten als De Standaard en, jawel, Het Nieuwsblad. De naam van Het Volk op de finish werd ook steevast met zwarte inkt onleesbaar ge
maakt.
Ik blijf Omloop Het Volk zeggen. Waarschijnlijk uit een soort nostalgie, zoals ik nog steeds moeite heb met Dwars door Vlaanderen, hoewel die naam in feite passender is dan zijn voorganger Dwars door België. Dat boek van Gölz is trouwens de moeite waard. Geeft een mooi inkijkje hoe je als prof de grote koersen beleeft.