Foto Filip Bossuyt

Algemeen

De Franse slag – waarom de Wielercode een uitzondering voor Fransen maakt

In de Nederlandse taal zijn er uitdrukkingen die verwijzen naar Frankrijk. Het meest bekende is denk ik wel ‘met de Franse slag’, wat staat voor slordig, haastig werk. Ook de uitdrukking ‘daar is geen woord Frans bij’, verwijst naar duidelijke taal (wat het Frans dus niet is). Ook met een Frans compliment kom je er vrij bekaaid af, aangezien dat niet als een compliment bedoeld is. Kortom, de Fransen staan er niet per se goed op.

Ook in de Wielercode zien we de Fransen een bedenkelijke rol pakken. In de meest recente aflevering van de gelijknamige podcast, opgenomen in het zonnige Nice, duiken Mike en Thomas in de uitzonderingen van de Wielercode die enkel voor de Fransen gelden. Nu lijken er wel meer uitzonderingen voor Fransen te gelden, o.a. het pertinent weigeren om Engels te spreken, zeker onder de oudere Fransozen. Het schromelijk willen overschatten van de kwaliteit, daden en grootsheid van het land zelf, dat mag er ook zijn. Om over het Napoleon complex nog maar te zwijgen. 

In de uitzending bespreken Thomas en Mike de uitzonderingen:

Hoofdstuk 3.19 stelt: “Een triple monteren mag. Gebruik hem niet, tenzij je Fransman bent.” 

Hoofdstuk 4.2 geeft aan: “Je zult nooit met mouwloze shirts fietsen, tenzij je Fransman bent. Dan mag het wel.” ​

Hoofdstuk 8 vermeldt: “Men zal nooit een bandana dragen, tenzij men een Fransman is.”

Hoofdstuk 11 stelt: “Men zal geen lid worden van een wielerclub die zijn leden verplicht om altijd in clubtenue te rijden, tenzij men voor een Franse club rijdt.” ​

Het moge duidelijk zijn: vooral de zaken die gaan over esthetiek (mouwloze shirts (voor mannen), clubshirts en bandana’s) zorgen voor de Franse uitzondering. Over regel 3.19: de triple is na de introductie van de 11-speed schakelgroepen uit het gamma verdwenen. Tegenwoordig zal dit meer zijn als je een 34-36 combinatie op een dubbel hebt staan. Dan rij je minder dan 1 op 1 en dat telt wel als een triple. Je mag ‘m monteren, maar o wee als je ‘m gebruikt. C’est un catastrophe!

Met name op hoofdstuk 8 schijnt de kalende man wel iets te zeggen te hebben. Sterker nog: een van de luisteraars gaf aan dat het hem dwingt om de Franse nationaliteit aan te vragen. Het zijn brandende kwesties.

Wil je de hele aflevering luisteren? Dat kan hier!

Lees ook van HetisKoers!

De angst voor Dwars door Vlaanderen

Koersverhalen

De Franse slag – waarom de Wielercode een uitzondering voor Fransen maakt

Algemeen