“Jij hebt mijn dochter vermoord”, roept de moeder van Connie Meijer naar de bondscoach. Ze schrikt er zelf van, maar het verdriet is zo groot dat er geen rem meer zit op haar woorden. Een maand voordat haar olympische droom uit had kunnen komen, sterft Connie Meijer plotseling tijdens het criterium van Naaldwijk.
Vlaardingen is te klein als Connie begraven wordt. “Heel Vlaardingen liep vast. Ze zijn gestopt met tellen bij 3.000 mensen”, vertelt Ria 35 jaar nadat haar zus stierf in een verhalende podcast over de eerste Tour voor vrouwen. In het trainingspak van de Olympische Spelen gaat Connie de grond in. Die Spelen hadden het huzarenstukje moeten worden van haar carrière. Connie Meijer trainde hard, maar haar lichaam gaf het op. Was haar dood te voorkomen geweest, vraagt de familie zich na haar dood af?
Zeven jaar na de dood van Connie doet haar moeder in het programma De Ronde van Witteman haar verhaal. “Ze trainde soms wel drie keer op een dag. Ze klaagde over een kaakontsteking, maar ging door voor de Olympische Spelen. Met de kennis van nu, had ik natuurlijk al lang gezegd: hang die rotfiets aan de muur en kijk er nooit meer naar om.” Het thema van de uitzending: schuld. Voel je je ergens schuldig over of beschuldig je iemand ergens van?
Connie Meijer trainde zo hard als ze kon om de Spelen te halen. De bondscoach deed volgens de familie vaag over de deelname van Meijer. En dus trainde Connie nóg wat harder – tot ze neerviel. In de studio van Paul Witteman zit ook de bondscoach. Ook hij heeft verdriet van Connie’s dood en ook hij voelt verantwoordelijkheid. “Maar een gezond lichaam gaat niet van die inspanning dood.” De doodsoorzaak van Connie Meijer blijkt een acute hartspierontsteking te zijn. “Dat kan blijkbaar al als je een kaakontsteking hebt gehad. De bacterie gaat op je hart zitten”, vertelt Connie’s moeder. Zus Ria: “Ze had vaker last van hartritmestoornissen. Ze kreeg haar ademhaling en hartslag niet onder controle en kreeg dan het advies om zich even extra in te spannen om het hart op te pompen. Waarschijnlijk heeft ze dat in Naaldwijk gedaan.”
Connie Meijer zakt op 17 augustus 1988 in elkaar tijdens het criterium in Naaldwijk. Tien meter verderop ziet haar moeder het gebeuren. Ze weet meteen dat het niet goed is. ’s Avonds belt een delegatie van de KNWU aan met een heuglijke boodschap: Connie mag naar de Spelen. Ze weten niet dat Connie die middag is gestorven. De koffer met Connie’s spullen blijft achter. In het officiële trainingspak van de Nederlandse ploeg voor de Spelen wordt ze begraven.
Ter herinnering aan Connie Meijer wordt de Parel van de Veluwe de Connie Meijer Memorial. Tot dit jaar, door geldgebrek is er geen vrouwenwedstrijd meer. In aflevering twee van de verhalende podcast ‘De Muur Féminin ’84’ wordt het verhaal van Connie Meijer nog eens verteld. Hoe ze in 1984 de tweede vrouw ooit in het geel werd en maar 25 jaar oud werd. Luisteren kan via Spotify, iTunes, Google of een van die andere podcastapps.
De Muur Féminin ’84 is een podcastserie over de eerste Tour de France voor vrouwen, in 1984. In drie afleveringen wordt de geschiedenis van de Tour de France Féminin 1984 verteld. Deze podcastserie is een productie van Uitgeverij De Muur in samenwerking met Cassette, gemaakt met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
Foto: Cor Vos
- In memoriam: Wilma van der Wal droeg haar eigenwijsheid als een schild - 23/08/2023
- De Muur Féminin ’84: juichen op de Champs-Élysées - 27/07/2019
- De Muur Féminin ’84: Connie Meijer Memorial - 18/07/2019