HET IS KOERS!

De Muur Féminin ’84: juichen op de Champs-Élysées

Als Marianne Vos in 2014 wint op de Champs-Élysées is het precies dertig jaar geleden dat er voor het eerst een vrouw over de Parijse kasseien kletterde. In 1984 won Connie Meijer in haar rood-wit-blauwe kampioenstrui de laatste etappe van de eerste Tour voor vrouwen. Op het podium staat ze naast een teleurgestelde Heleen Hage, want zij had misschien wel die eerste Tour kunnen winnen.

Met nog twee bergetappes te gaan draagt Heleen Hage het geel. De tijdrit wint ze, maar Hage weet: Marianne Martin is bergop sterker. Dat kan nog weleens een probleem zijn in de etappe met aankomst bergop in La Plagne. Hage’s angst wordt werkelijkheid. Twee rustdagen doen de Nederlandse geen goed. Hage heeft een offday, en ziet haar gele droom uit elkaar spatten.

In de verhalende podcastserie De Muur Féminin ’84 wordt de eerste Tour voor vrouwen (1984) gereconstrueerd. Met Gio Lippens, die alsnog verslag doet van een vergeten koers. In de derde en laatste aflevering wint Heleen Hage – de kopvrouw voor het klassement – in haar gele trui. Maar één offday maakt op ruwe wijze een einde aan haar droom. Had ze de Tour kunnen winnen?

Op de Champs-Élysées laat Meijer een kunststukje zien. De Nederlands kampioene is in Parijs zo sterk dat ze de tijd neemt om haar maatje Hage na een lekke band terug te rijden naar het peloton, daarna opnieuw weg te springen en met overmacht de sprint met drie te winnen.

De serie is te beluisteren via Spotify, iTunes en de andere bekende podcastapps.

Foto: Cor Vos

Mobiele versie afsluiten