Het is koers! Zondag. Zaterdag als Marianne Vos weer fietsles geeft beginnen we, zondag maken de mannen het af. En dus voorspelt een internationaal en exclusief panel van specialisten wie de wegrit op zondag 23 september 2012 gaat winnen. Maar ondanks het kosmopolitische en pluriforme karakter van het collectief: bijna al wat de klok slaat is Phil. Vandaar ook het veelvuldige (BEL). De fiets heeft altijd gelijk, benen liegen niet, de meet kent de waarheid en meer van zulks. Veel plezier mensen!
Ken Lambeets: Philippe Gilbert (BEL) – Zolang de bondscoach Jose Luis De Santos weigert om Amets Txurruka op te stellen, is er geen succes weggelegd voor de Spaanse armada. Een Nederlander in eigen land? Neen, dat zie ik niet gebeuren. Voeckler misschien? Maakt wel enige kans. Maar toch. Twaalf maanden geleden zei iedereen: ’t is voor Gilbert, op voorwaarde dat hij zijn vorm van 2011 evenaart. ’t Is van dat: Phil op de Cauberg. Voor Boonen en Van Avermaet.
Mark de Bruijn: Tejay Van Garderen (VS) – Tejay Van Garderen. Omdat hij de wereldtitel voor zijn ploeg al verprutste door te hard de Cauberg op te rijden bij de ploegentijdrit.
Wie Gilbert er daar af rijdt, wint. Omdat Amerikanen zo eens in de tien jaar winnen ook. Hoewel wij er volgens de statistische benadering ook wel weer eens recht op hebben. Volgend jaar dan, als de grote ziener Knebel na de Rabo ook onze nationale jongens eens flink onder handen neemt.
O ja, omdat Tejay ook een Nederlander is wanneer het ons uitkomt. En zijn doorbraak dit seizoen nog wel wat bijval verdient.
Sander Peters: Alejandro Valverde (ESP) – De aanloop van 100 kilometer legt het peloton gegroepeerd af. Alleen Tom-Jelle Slagter en drie andere pionnen (wie dat zijn, wordt later bekend gemaakt) mogen een paar minuutjes pakken. Bij het opdraaien van het ‘circuit’ hebben de vier een voorsprong van 8 minuut 23. Vanaf dat moment loopt het verschil rap terug. Onder impulsen van de Belgische ploeg begint het peloton te koersen. Twee rondjes voor het einde vindt de hergroepering plaats. Meteen demarreert Thomas Voeckler. Hij loopt snel 40 seconden uit; in het peloton heerst verwarring. Wie gaat deze klasbak terughalen? De Spanjaarden en Belgen slaan uiteindelijk de handen ineen. Met succes: bovenaan de Bemelerberg – de laatste passage aldaar – slokt de meute de ouderwets grimassende Titi op. In razende vaart vliegt de groep naar Valkenburg. Op de Cauberg sterven enkele dappere uitlopers een snelle dood. Ook Gilbert gaat te vroeg aan, en staat geparkeerd onder het viaduct. In de laatste tweehonderd meter duelleren nog slechts twee renners om de regenboogtrui: Peter Sagan en Alejandro Valverde. De laatste wint, met een banddikte. Eindelijk is El Imbatido wereldkampioen. Derde wordt Tom Boonen, op vier fietslengtes achter Sagan.
Andre van den Ende: Philippe Gilbert (BEL) – Als-ie de poulefase doorkomt dan zie ik ‘m dat WK wel winnen. Al zou hij het in de halve finale lastig kunnen krijgen met het tiki-taka-wielrennen van Joaquim Rodriguez.
Martijn Sargentini: Philippe Gilbert (BEL) en Marianne Vos (NL) – Eind vorig jaar schreef ik bij de eindejaarsvragen de naam van Gilbert op als grootste kanshebber voor de wereldtitel in Valkenburg. Het leek toen niet meer dan logisch.
Phil lijkt nu, na een minder jaar, toch op tijd de topvorm voor deze thuiswedstrijd te hebben gevonden. Ik zeg daarom opnieuw: die trui hangt twee uur na de finish al aan de muur van het fanlokaal in Remouchamps.
Oh, en Marianne Vos pakt, na die epische rit door de regen van Londen, ook de wereldtitel in Valkenburg. Ze finisht juichend onder de commentaarcabine van Leontien van Moorsel, die zelf tweede werd tijdens het laatste WK op de Cauberg.
Jos van Nierop: Tom Jelte Slagter (GR) – Gilbert, Boonen, Sagan, Rodriguez, Valverde of Terpstra? Nee. Ik ga voor een Ottenbrosje, het wordt Tom-Jelte Slagter. Zie het blog over Harm Ottenbros.
Frank van Dam: Philippe Gilbert (BEL) Het wordt retespannend zondag. Het aantal favorieten is immers groot. Zeggen ze. Wordt het één van de Spanjaarden? Nee, de topvorm is voorbij, ze worden het niet eens en zondag wordt het te fris en te nat.
Eén van de Engelsen dan? Nee, zelfde verhaal.
Een Italiaan?. Ook niet, niet sterk genoeg.
Sagan dan? Nee, te eenzaam en te alleen.
Een Nederlander dan? Dat zou leuk zijn, maar dat gaat niet gebeuren. Te veel druk, te nerveus, en net niet goed genoeg.
Nee, het wordt een Belg. En hoewel ik het Tom Boonen heel erg gun, wordt het gewoon Philippe Gilbert. Het parkoers is op zijn lijf geschreven, hij is in vorm en hij is erop gebrand. Het enige wat hem tegen kan houden, is onenigheid in de Belgische ploeg.
Dat is het spannendste zondag.
Niels Roelen: Tom Boonen (BEL) – afgelopen week zag ik Boonen op indrukwekkende wijze Parijs Brussel winnen. Hij vertelde achteraf dat hij tien rondjes achter de brommer had getraind met een moyenne van 41 km/u dat is niet misselijk lijkt me. Ook Gilbert reed sterk in de Vuelta en samen zullen ze een blok vormen tegen Boom en Terpstra waarbij Boom de knecht is en Terpstra het af moet maken. Freire reed in het voorseizoen sterk de Cauberg op, maar kwam tekort maar op een WK weet je het met hem nooit. Als Vinokourov mee zou doen dan hoorde hij natuurlijk bij de topfavorieten al is het maar omdat hij zijn portemonnaie er voor wil trekken. Cav gaat net als op de OS niks klaarmaken en dus is mijn cirkel wel rond.
Boonen
Terpstra
Gilbert
Freire
Frank Heinen: Oscar Freire (ES) – Wens – vader – gedachte. Vier keer wereldkampioen en dan stoppen en op een stoel in de zon gaan zitten.
2. Greg van Avermaet. Altijd goed, altijd veel beter dan iedereen denkt maar nooit helemaal de allerbeste. Ook nu niet. Ooit zal het lukken Greg, ooit.
3. Vincenzo Nibali, Thomas Voeckler of Paul Martens. Kopmannen van niet te onderschatten landen. Altijd gemotiveerd, altijd aanvallend, zelden of nooit afwezig als het er echt om gaat.
Frederik de Brant: Philippe Gilbert (BEL) – Wie wint het WK? Het staat natuurlijk erg chique om een kleine garnaal te noemen. Wint ie niet, dan kraait niemand er nog naar, wint ie wel, dan ben je ineens de grote kenner. Maar zo zijn we niet opgevoed. In deze prono dus geen tweederangsgarnituur als Jonathan Tiernan-Locke of Lars Petter Nordhaug, maar gewoon een grote naam: Philippe Gilbert. Bewees in de Amstel al twee maal dat hij de Cauberg kan opvlammen als ware het een stuk vals plat. En zit na een matig seizoen nog fris. Pieken, heet zoiets.
Luk Catrysse: Philippe Gilbert (BEL) – De Belgen kunnen zich tot op het eind verstoppen: Nederland wil zich maar al te graag tonen voor eigen volk.Tom Boonen komt er echter nooit aan te pas. Gelukkig zit Philippe Gilbert in een combine met een BMC-renner. Die dicht het gat met Sagan op de Cauberg, en Gilbert wint nipt. Klaar.
Wibe Balt: Sylvain Chavanel (FRA) – Ik zou zo graag Bauke Mollema zeggen. Mollema die met strakke smoel zijn trainingsrondje in het Groningse afwerkte afgelopen zondag. Hij groette koel, en wij (ook strakke smoelen, het Lauwersmeer gerond) lazen daarin een onafwendbare overwinning. Maar het wordt Sylvain Chavanel. De laatste Fransman die wereldkampioen werd was Laurent Brochard. Drie jaar eerder deed Luc Leblanc het hem voor. Dat ‘voordoen’ moet overigens wel tamelijk breed worden opgevat. In 1980 was het Bernard Hinault die de regenboogtrui pakte. Hinault is alleen geen Fransman, maar Breton. Jean Stablinski, een Fransman van Poolse origine die veel leerde van Rudi Altig (de rijdende Apotheker) was in 1962 de beste ter wereld. 2012-1962 = 50 jaar geleden. Het wordt daarom weer tijd voor iets Frans. Maar dan leuk. Een kind van de Republiek, dat in een geweldige wedstrijd heel de wereld kan laten zien hoe mooi de koers is. (Uiteraard speelt ook mee dat in 1512 een Pauselijk-Spaanse combine bij Ravenna door een Frans leger werd verslagen. Tot ziens Rodriguez en consorten. This is an omen). Misschien wordt het tijd om Thomas Voeckler gewoon bij voorbaat serieus te nemen, de man rijdt tenslotte geweldig. Maar, Chavanel gaat dus winnen.
Petra Uyttenboogaard: Alejandro Valverde (ESP) of De koude Limburgse Wind (NL) – het wordt een Spaanse fiësta met een mogelijke verstoring door een Belg, die een stok tussen de Spaanse spaken gaat steken. Eerder dit jaar zette ik m’n geld op Valverde, hoewel ik Gilbert ook op het podium verwacht en eigenlijk het hoogste schavot gun. Hij kent het parcours als zijn broekzak. Tevens: Rodriguez en Sagan. Maar als het in de finale bij elkaar blijft en het laatste rechte stuk van Cauberg naar Vilt wind tegen is, zou Boonen ook zomaar als winnaar uit de bus kunnen komen. Hmm… Lastig te voorspellen. Het weer zou flink roet in het eten kunnen gooien…
Harm Tiggelaar: Moreno Moser (ITA) – Het WK 2012 in Valkenburg verdient een in symboliek en herinnering verdronken gevecht op het scherpst van de snede. Laat daarom, in de naam van het onvervalste wielersentiment, de jonge Moreno Moser, telg uit het wielergeslacht Moser of –beter nog- de Moserdynastie, zich ontpoppen tot totale verrassing in zijn WK-debuut. Laat dat gebeuren wanneer hij en Niki Terpstra, die zijn snoeiharde aanval in Geelong 2010 natuurlijk wil overdoen, zijn ontsnapt en de Cauberg antwoord geeft. Niki Terpstra verschakelt zich en ziet tot zijn afschuw het mooiste seizoen uit zijn carrière uiteenspatten door de genadeloze demarrage van een jonge Italiaan. Moreno Moser wint en treedt zo niet alleen in de voetsporen van zijn oom Francesco, maar ook in die van een andere jonge Italiaan, die in zijn Olympisch debuut van 1992 eveneens Nederlander verschalkte. Ciao Fabio Casartelli. Ciao ragazzo.
Leon Geuyen: Niki Terpstra (NL) – ‘Maarten, kun jij dit geloven? Dat ze Niki Terpstra op dit stuk laten gaan?’ ‘Onvoorstelbaar, Herbert. Hier probeerde hij het in de Amstel ook. En toen hadden ze hem snel te pakken.’ ‘Maar hier in de groep kijkt iedereen elkaar aan. Boonen heeft geen zin om zijn ploegmakker te gaan halen. Gilbert blijft ook zitten. Dan moet het van de Italianen en de Spanjaarden komen, maar bij Valverde en Rodriguez is het beste er duidelijk af, Maarten.’ ‘Dit is het nieuwe wielrennen, Herbert. Ook kleine vissen kunnen zo’n wedstrijd van 270 km winnen. En kijk eens naar het plezier dat van zijn gezicht afspat.’ ‘Ongelofelijk! Niki Terpstra wereldkampioen. Ongelofelijk.’
- Tour de France 2020: Achter een glazen muur - 15/09/2020
- Waar is de Tour? - 02/08/2016
- Ik vind wielrennen niet leuk meer - 08/07/2015