Foto De Wielrenners van Voskuil

Wielercultuur

De Wielrenners van Voskuil

Op 11 januari kwam de eerste aflevering online van de podcast “De Wielrenners van Voskuil”. Deze podcast is een productie van Wouter Louwerens en Roy vann den Burg en neemt je mee op reis langs het wielrennen uit de jaren ’50 en de kunstwereld rondom de Tweede Wereldoorlog. Deze podcast wordt niet in beheer van Het is Koers! opgenomen, maar het onderwerp past wel heel erg in ons straatje!

Foto ...

Mysteries

Centraal in de podcast staat het schilderij “Wielrenners” van de schilder Johan Jacob (Jo) Voskuil uit 1952. Rond het schilderij en de schilder hangen verschillende mysteries. Zo staat op een oude factuur de naam van Rini Wagtmans achter de titel, maar toen Voskuil het werk schilderde, was Wagtmans nog maar 6 jaar oud. Hij kan dus niet één van de wielrenners zijn. Wie staan er dan wel op het schilderij? En wat heeft Rini Wagtmans ermee te maken?

Daarnaast is er nog de schilder Jo Voskuil. Volgens zijn Wikipedia-pagina was hij een verzetsstrijder, maar wat deed hij dan precies tijdens de oorlog? En hoe komt het dat tegenwoordig nog maar weinig mensen hem kennen, terwijl hij na de oorlog een prominente rol speelde bij de wederopbouw van de kunstwereld?

Onderzoek en interviews

Wouter en Roy proberen deze mysteries te ontrafelen door interviews met deskundigen op het gebied van wielrennen en kunst. Ook duiken ze verschillende archieven in om ontbrekende puzzelstukjes te vinden. In de podcast bespreken ze een aantal wedstrijdsituaties die overeenkomen met de afbeelding op het schilderij. Wielrenners die over tafel gaan zijn onder meer Wim van Est, Wout Wagtmans, Arie van Wetten, Jan Nolten, Fiorenzo Magni, Jean Dotto, Gino Bartali, Fausto Coppi en Rini Wagtmans.

Ook gaan Wouter en Roy met het schilderij langs bij verschillende kunstkenners om het werk van Voskuil in een breder perspectief te

plaatsen. Ze spreken bijvoorbeeld met Renée Smithuis over de kunststroming De Bergense School (waarmee Voskuil een link heeft) en met Fransje Kuyvenhoven over de kunstwereld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook citeren ze uit een mailwisseling met schrijver Tim Krabbé, omdat zijn familie tijdens de oorlog te maken had met de familie van de schilder Voskuil.

Hoewel de wielersport en het levensverhaal van de kunstenaar centraal staan in deze podcast, is de serie bedoeld voor een breed publiek. Zo worden er bijvoorbeeld ook uitstapjes gemaakt naar de geschiedenis van de kleinkunst in Nederland en het smokkelverleden van West-Brabant.

8 afleveringen

De podcast zal in eerste instantie bestaan uit 8 afleveringen, waarbij per aflevering wordt afgewisseld tussen de onderwerpen wielrennen en kunst. De afleveringen worden gepubliceerd met tussenpozen van een week om luisteraars de gelegenheid te geven om tips en suggesties in te sturen die kunnen helpen bij het oplossen van de mysteries. Het resultaat is een interactieve onderzoeksreis vol eurekamomenten en cliffhangers die tot het einde toe weet te boeien.

De podcastmakers

De podcast is geheel in eigen beheer gemaakt door Wouter Louwerens en Roy van den Burg. Wouter is blogger en hij maakt pubquizzen met zijn eigen bedrijf. Roy is fietsfanaat en hij werkt als zzp’er op het gebied van online content. Ze groeiden op in het wielergekke dorp Noordwijkerhout en zijn al ruim 30 jaar vrienden.

Lees ook van HetisKoers!

Trainen met de profs in Calpe

Fietsinspiratie

De Wielrenners van Voskuil

Een podcast over wielrennen, kunst en verzet

Wielercultuur