Mooie jongen en hij kan ook nog aardig wielrennen. En: hij rijdt in 1982 in een van de mooiste wielershirts ooit – vind ik. Die van het Italiaanse Metauromobili. Oordeel zelf. In de Giro d’Italia mag Marco Groppo het geel-blauw-gestreepte shirt verruilen voor de witte trui van het jongerenklassement.

Groppo wordt gezien als een klimtalent, iemand die de komende jaren mooie klassementen kan gaan rijden. In de Giro eindigt hij op plek 9, en in het wit. Het blijkt zijn laatste grote prestatie te zijn. Hij rijdt nog grote rondes, zoals de Tour van 1983 met onder andere Lucien van Impe, maar uitrijden is er niet bij.

Hij is in de Giro gevallen voor rondemiss Mandy, heet het. Weg motivatie. Groppo bestrijdt het verhaal, voor een deel, in het magazine Soigneur uit 2017. Oké, hij werd verliefd. Liefde op het eerste gezicht. Maar zijn verval had vooral te maken met een andere, door de ploeg opgelegde, manier van trainen. Met als gevolg een knieblessure, minder ambitie en depressieve gevoelens.

Groppo blijft nog een aar jaar prof maar zijn veelbelovende presteren van de Giro van 1982 laat hij niet meer zien.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)