Foto SMT42

Espresso

Espresso | De doorbraak van Tomba la Bomba in Sestriere

Met de finish vandaag in Sestriere, het bekendste ski-oord van Italië, moeten we het natuurlijk hebben over de bekendste skiër van het land: Alberto Tomba. De slalomspecialist won de harten van vele ski-liefhebbers met zijn agressieve en nietsontziende stijl, die hem even vaak op het podium als in de afrastering deed belanden.

Alberto Tomba groeide op in de buurt van Bologna, ver verwijderd van de pistes, maar kreeg de liefde voor de lange latten met de paplepel ingegoten door zijn vader, die de sport had leren kennen tijdens zijn studie in Zwitserland. Papa Tomba nam zijn zoons, Alberto en diens oudere broer Marco, al van jongs af aan mee de bergen in, waar hij beide jongens als peuters al de eerste kneepjes van de sport bijbracht.

Met zijn 1,82 meter en 90 kilo legde Tomba heel wat meer gewicht in de schaal dan zijn skiënde tijdgenoten. Waar zij het vooral van techniek moesten hebben, leunde de Italiaan vooral op zijn kracht en durf. Het zorgde ervoor dat hij vaak alles of niets was voor hem.

Op 27 november 1987 was het overduidelijk alles. De 20-jarige Tomba won die dag in Sestriere zijn eerste wereldbekerwedstrijd en voegde daar amper twee dagen later al zijn tweede zege aan toe. Dat het de jongeling aan zelfvertrouwen niet ontbrak, bleek wel gedurende dat debuutseizoen, toen hij bij een volgende overwinning in Madonna di Campiglio uitriep tot ‘de nieuwe messias’ van het skiën.

In zijn carrière zou Tomba driemaal olympisch goud pakken, twee wereldtitels veroveren en negen keer de beste zijn in de wereldbeker.

Lees ook van Sander Grasman

Legendarische Italiaanse wielerploegen: Bianchi

Espresso | Ostia en de mysterieuze moord op Pier Paolo Pasolini

Espresso