Foto Aplasia
Espresso | Een stevig bord comfort food om bergen mee over te komen
Wie aan Italiaans eten zegt, doelt waarschijnlijk op de cucina povera, een keuken die bekend staat om haar heerlijke eenvoud of eenvoudige heerlijkheid. Waar weinig ingrediënten ingaan, maar wel alles heerlijk van smaak is. Dat is niet de keuken van het gebied waar de renners vandaag doorheen fietsen. Hier geen povera, maar juiste (calorie)rijke maaltijden, waar iemand eens een berg mee oversteken kan.
Het bekendste gerecht uit Valtellina, de streek in Lombardije die vandaag op het menu staat, is Pizzoccheri. De pastareepjes – korte tagliatelle – van boetweitmeel worden aangevuld met een combinatie van gekookte groenten als savooiekool, wittekool, snijbiet of spinazie én aardappelblokjes. Dat alles wordt op smaak gebracht met in boter gebakken knoflook en rasp van Casera, de kaas uit deze streek.
Gelukkig biedt Valtellina ook genoeg keuze aan wijn om erbij te nuttigen. Op de steile flanken van dit bergachtige gebied floreren meerdere wijnsoorten. De meest prestigeuze wijn uit deze regio is de Sforzato di Valtellina, maar ook een flesje Inferno, Grumello of Sassella zou niet misstaan naast een bord Pizzoccheri.
Heb je nou trek gerkregen in een stevig bord van deze rijke pasta, kijk dan dit fragment van de twee Greedy Italians Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo. Buon appettito!