Commotie op Twitter. Is de presentatiefoto van Dennis van Winden op de site van de blauwwitte Blanco-formatie nou echt? Of is z’n hoofd erin geshopt? Het laatste blijkt het geval, de aanleiding is minder leuk. Van Winden is de enige ontbrekende renner op het trainingskamp – en dus ook bij de fotosessie – vanwege complicaties na een liesoperatie.
In het verleden kon er wel vaker iemand niet bij de presentatie van een ploeg zijn vanwege bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, of domweg omdat de bewuste renner nog niet was gecontracteerd. Na afloop werd de afwezigheid soms ‘hersteld’ zodat de bewuste renner, na wat knip- en plakwerk, toch nog over actuele handtekeningen kon beschikken. Hier een overigens vrij willekeurige Top 5 met meer en minder geslaagde knip- en plakresultaten.
Zelf zag ik ‘m in eerste instantie niet. Er lijkt iets niet te kloppen met de schaduw maar van argwaan is bij mij geen sprake. Totdat anderen twijfelen en ik Van Windens handtekeningenkaart van begin dit jaar erbij haal. Kijk en vergelijk!
Profploeg Foreldorado-Golff resideert in aanloop naar het seizoen 1997 in een zuidelijk oord. Om te trainen en om van de rennersfoto’s te schieten. Net als bij de Blanco van Van Winden lijkt de fotokaart van John den Braber op het eerste gezicht te kloppen. Toch niet want hij lijkt wel erg veel op die van Lucien de Louw. Wat blijkt: Den Braber is begin 1997 nog niet door Foreldorado vastgelegd. Ten tijde van het uitkomen van de handtekeningenkaarten wel…
In 1968 wordt Vittorio Adorni in zijn eigen lichaam wereldkampioen maar hij zal – neem ik aan –heel graag het lichaam van de enige echte Eddy Merckx hebben gehad. Of zat de kracht van de Kannibaal vooral in z’n hoofd? Hoe dan ook, deze twee kaartjes zaten in resp. 1968 en 1969 bij de kauwgum van Maple Leaf en ze tonen de wereldkampioen van het jaar ervoor. Nou ja, in op z’n minst het hoofd van die wereldkampioen.
Heeft de Amerikaanse renner Boyer een waterhoofd? Het knip- en plakwerk van zijn handtekeningenkaart van 1982 kan in elk geval niet echt geslaagd worden genoemd. Dat de Fransen van SEM hem de voornaam Jacques geven is niet echt een fout. Jonathan werd ook wel Jacques genoemd, of Jock.
Drie fotokaarten, twee verschillende renners, twee lichamen en twee hoofden. Snapt u het nog? De bovenste tweetal is origineel, op de handtekeningenkaarten staan foto’s die begin 1982 zijn genomen bij de ploegpresentatie van de T.I. Raleigh-Campagnolo-ploeg. Maar ja, na juni 1982 mag Jacques Hanegraaf de nationale driekleur niet meer dragen, en dus werd er geknutseld met zijn hoofd én met een van de foto’s van het lichaam van ploegmaat De Keulenaer. Met de foto is met opzet zo veel geschoven – is mijn theorie – dat niet zichtbaar is of het zogenaamde Hanegraaf-lichaam wel of geen trouwring draagt. Van Johan van der Velde (in juni 1982 Nederlands kampioen) is mij uit deze reeks overigens geen knutselwerk bekend.
- UCI-man springt en juicht voor Jopie - 25/09/2020
- Raad het plaatje - 25/09/2020
- De spreekwoordelijke rode lantaarn - 18/09/2020