Over Joop Zoetemelk zijn in de loop der tijd al redelijk wat boeken verschenen. Er komt er nog eentje. Komend voorjaar verschijnt ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’, een fotoboek waarin vooral de Tour van 1980 (volgend jaar 40 jaar geleden) een centrale rol krijgt.

‘Ongezien’ staat voor de foto’s die niet eerder gepubliceerd zijn. Mede daarom roepen de samenstellers, Joop Holthausen, Peter Ouwerkerk en Jacob Bergsma, wielerliefhebbers en anderen op om hen van eigen foto’s te voorzien.

‘In 1980 gingen naar schatting 100.000 Nederlanders naar de Champs-Elysées in Parijs om de Tourzege van Joop Zoetemelk te bejubelen’, schrijven ze. ‘Velen van hen namen hun fototoestel mee. Voor het boek ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ zijn de samenstellers op zoek naar foto’s die het Nederlandse volk tijdens de Tour van ’80 zelf van Joop Zoetemelk heeft gemaakt. De beste foto wint een exemplaar van het boek en een selectie van de foto’s wordt ook geplaatst in het boek.’

Ik heb bijgevoegde foto ingestuurd. Heb ‘m niet zelf gemaakt maar ooit gekocht op een wielerverzamelbeurs. Hij is ook niet gemaakt tijdens de bewuste Tour maar erna, in juli of augustus tijdens een van de vele criteriums waaraan Joop meedeed. In welke plaats zou het zijn?

En wie zijn die handtekeningen-jagende jongetjes, die nu rond de 50 zouden moeten zijn. Ik vroeg het vanochtend in mijn ‘Raad het plaatje’, misschien zijn er antwoorden? Ik ben benieuwd.

Zelf hoop ik in het nieuwe boek, anders dan in een eerdere Joop-boeken, meerdere (kleuren-)foto’s te treffen van de door Zoetemelk gewonnen Vuelta a Espana, in 1979. Iemand die de samenstellers daar mee kan helpen?

De samenstellers vragen het publiek om rechtenvrije foto’s. Om inzendingen te kunnen publiceren, moeten de foto’s wel van hoge resolutie en van goede kwaliteit zijn. Bestanden kleiner dan 10 Mb kunnen worden gemaild naar joopzoetemelkongezien@gmail.com. Voor grotere bestanden kan WeTransfer of een vergelijkbare onlinedienst worden gebruikt.

Jos van Nierop