Site pictogram HET IS KOERS!

Help! Koersdag en je schoonmoeder komt langs: Top 5 smoezen om tóch de koers te kijken

Jesper Skibby

Jesper Skibby

Normale mensen schrijven als eerste in hun nieuwe agenda oma’s verjaardag, de zomervakantie of pakjesavond. Ik niet. De eerste rode cirkels op mijn kalender staan rond 19 maart, 3 april en 24 april.

Heilige data. Al jaren.

Hoe kan het dan toch dat ieder jaar, uitgerekend op een van deze drie hoogtijdagen, de telefoon gaat. De nummerherkenning schreeuwt: rampspoed.

Ramp 1: mijn schoonmoeder.
Ramp 2: een bezoek.
Ramp 3: het tijdstip, altijd uitgekiend een uur voor de finish.
Ramp 4: mijn vrouw is enthousiast en zegt toe.

Daar gaat de koersdag. Míjn koersdag.

Het voelt altijd weer alsof je als klein kind een ijsje is beloofd en de ijstent is dicht. Je mag een HEMA-worst, maar een oma voor je grist net de laatste uit het bakje. Maar bovenal voelt het alsof je een feest organiseert en iedereen zegt kort voor aanvang af.

Maar dat weet mijn schoonmoeder allemaal niet.

Hoewel voor wielrenners (kijk naar smoespoezen Rumsas en Simoni) schoonmoeders soms een laatste redding kunnen zijn, is het voor een wielerminnaar zoals ik vaak een stok tussen de wielen. Een bloedblaar op het zitvlak.

Daarom: vijf tips om, ondanks je schoonmoeder, tóch de koers te kunnen zien.

1.De ‘We gaan dit jaar op vakantie in de buurt van Sanremo’-smoes. ‘We rijden ongeveer dezelfde route die je nu op tv ziet.’ Gooi het op vakantievoorpret of -voorbereiding, ‘Even checken waar ons huisje ligt’. De koers als reisgids, voorgelezen door de Bourgondische reisleiders Wuyts en De Cauwer. Tip 1: zorg wel dat je vakantieonderkomen altijd in de buurt van de finish ligt, anders gaat de uitzending halverwege alsnog op zwart.  Tip 2: check even of schoonmoeder niet allerhande romantische herinneringen heeft liggen in de koersstreek. Anders worden je oren gemarteld met vakantieliefdeverhalen uit/van de oude doos.

2. De ‘Mijn zoon schrijft een werkstuk over kasseien’-smoes. Werkt altijd: de kinderen er bij betrekken. Vorm een front. Schoonmoeder zal enthousiast aanschuiven en in haar onwetendheid roepen: rijdt Robben ook mee?

3. De ‘Er is nú uitverkoop’-smoes. Oké, dit is echt een paardenmiddel (want duur en vergt enige voorbereiding) maar werkt op schoonmoeders als een lap op een stier en komaan, we hebben het hier wel over een te redden koersmiddag.

4. De ‘Ik doe onderzoek naar …’-smoes. Briljant,  je bent dus eigenlijk aan het werk, de plicht roept! Waterdichte uitvlucht. Breed inzetbaar, onderzoek kan betrekking hebben op fietsen in het algemeen, wielertaal, shirtsponsors, verkeersveiligheid, rondemissen of parkeerbeleid bij wielerwedstrijden. Goedkeurend zal je schoonmoeder de tv gedogen in de woonkamer. En natuurlijk wil je wel even vol in de beugel om haar uit te leggen hoe ze moet linkeballen of in de boter moet fietsen.

5. De ‘tv is stuk’-smoes. De tv staat aan, maar kan niet meer uit. Nieuwe beeldbuizen werken vaak alleen met afstandsbediening. Tip: wel eerst batterij uit afstandsbediening halen. Vervolgens je, even vooronderzoek doen, atechnische schoonmoeder aantonen dat er niks aan te doen is. Trekt je schoonmoeder er alsnog gewoon de stekker uit of heeft ze een graad in de elektrotechniek, tja, dan rest alleen het café of dat bibberige zwart-witteeveetje op zolder.

Zelf nog een goede ‘Koersdag en je schoonmoeder komt langs-smoes’? Zet ‘m in de reacties hieronder; alle wielerliefhebbers met schoonmoeder zijn je dankbaar.

Mobiele versie afsluiten