Strijd op de Poggio, een ontketende Cancellara en een Australiër die demonstreert hoe je andermans bordje leegeet. Tel daar zon, een glinsterende zee, een fris en felgekleurd peloton en Italiaanse chaos bij op en je weet: het klassiekerseizoen 2012 is geopend. Milaan-Sanremo deed als altijd de aftrap en straks, in het laatste weekend van september, trekt de Ronde van Lombardije de deur van dit wielerseizoen weer achter zich dicht. Want hoewel de grote bazen van de UCI dit jaar Il Lombardia naar voren hebben gehaald en de renners daarna nog even naar China sturen, weten wij wielerminnaars en -minnaressen wel beter: na de koers van de vallende bladeren vangt onze winterslaap aan en pas in maart 2013 steken wij ons hoofd weer boven het donzen dekbed uit. En daar doet geen UCI-kalender iets aan.
Omdat de klassiekers al decennia lang garant staan voor pure heroïek, stukgeslagen illusies en andere prachtige verhalen, besloten de schrijvers van De Tour van A tot Z – het bekende gele Tourboek met die onuitstaanbare quizvragen – ook een groot klassiekerboek te schrijven: Het Grote Wielerklassiekerboek. Meer dan driehonderd pagina’s foto’s, verhalen, obscure feitjes en natuurlijk die vermaledijde quizvragen.
Het boek kent een chronologische opbouw en behandelt naast alle grote wielerklassiekers ook een aantal wat minder grote koersen. Per klassieker aandacht voor de echte specialist: Jan Raas en zijn Amstel Gold ‘Raas’, Roger de Vlaeminck en zijn kasseienstroken in Parijs-Roubaix, Moreno Argentin en het rondje Luik-Bastenaken-Luik. Verder passeren veel legendarische en vergeten helden de revue; van Herman van Springel tot – wie kent hem nog? – Erich Maechler. De schrijvers schrikken niet terug voor de kritische noot. Zo is er in het verhaal over Sebastiaan Langeveld in de Omloop het Nieuwsblad van 2009 – terecht – geen genade voor de ploegleiding van de Rabobank. Ook mooi, de complete transcriptie van het gesprek tussen de huilende Gerrie Knetemann en Mart Smeets, direct na Kneets overwinning in de Amstel Gold Race van 1985. Ernaast de QR-code: even scannen en de legendarische beelden verschijnen op je scherm. Die QR-codes kom je trouwens op verschillende plaatsen in het boek tegen; een mooie vondst die extra beleving aan het lezen toevoegt.
Het Grote Wielerklassiekerboek duikt ook de geschiedenis in. De tweede editie van Parijs-Roubaix komt langs, met de Nederlander Mathieu Cordang in een hoofdrol. De eerste editie van de Ronde van Lombardije, in 1905; met een renner die daags voor de wedstrijd met een emmertje plamuur langs de spoorrails gaat. Toch spreken de wat recentere verhalen meer tot de verbeelding, waarschijnlijk omdat die namen vaker een belletje doen rinkelen.
Is dit een boek dat je moet hebben? Ja, tenzij de klassiekers je gestolen kunnen worden natuurlijk, maar dat kunnen wij ons niet voorstellen. Het Grote Wielerklassiekerboek bevat precies de juiste mix van bekende en vaak legendarische verhalen en verhalen die minder bekend maar zeker niet minder boeiend zijn. Tip van de schrijver dezes: lees het hoofdstuk over de klassieker die op de kalender staat een paar dagen voordat deze in gang wordt geschoten. Enerzijds omdat je er zo lekker van in de stemming komt, anderzijds omdat al die oude verhalen het kijken naar de koers nóg leuker maken!
Het Grote Wielerklassiekerboek
Léon de Kort
Vincent Luyendijk
Hans-Jörgen Nicolaï
ISBN 9789046812242
- Het pontje van Amerongen - 09/05/2016
- Kampioenenzweet, kampioenenoren - 05/02/2016
- Een rondje met Joop - 03/12/2015
Geef een reactie