Het is weer koers. Gelukkig! Maar het virus is nog niet verslagen. Wij vroegen Marieke van Wanroij van Parkhotel Valkenburg hoe de rensters met de onzekerheid van het begin en juist de komende tijd zijn omgegaan en hoe de ploeg hen daarin begeleidt.

Informatie inwinnen

Tijmen – Covid-19 geeft veel onzekerheid, zeker in het begin. Hoe hebben jullie als ploegleiding bij Parkhotel Valkenburg informatie ingewonnen?
Marieke – Wij hebben via de lokale overheid, RIVM, ministerie van buitenlandse zaken, sportarts, WHO en de UCI de corona-informatie verzameld. In het begin was er vooral veel onduidelijkheid. We zijn als staf sowieso vrij vooruitstrevend en proberen altijd een stap vooruit te denken. Zo ook in deze situatie. In de beginfase waren wij bijvoorbeeld de eersten die zich terugtrokken voor Strade Bianche, omdat wij al aan zagen komen dat het een risico was. Nu de races voorzichtig weer opstarten, blijven we alles nauwlettend volgen. Vervolgens bedenken we een strategie waarbij veiligheid en gezondheid van de ploeg altijd bovenaan staan.

Tijmen – In hoeverre hebben jullie de rensters als ploeg begeleid en in hoeverre individueel?
Marieke – Zodra er meer informatie was omtrent het coronavirus, de impact en de gevolgen daarvan hebben wij de rensters via mail en whatsapp van informatie voorzien. De wekelijkse individuele coachgesprekken die voor de coronatijd plaatsvonden, hebben wij bewust tijdens corona ook door laten gaan. Daarnaast vond er tweewekelijks een Zoom-meeting plaats waarbij we toch met het hele team elkaar konden zien en horen en online in verbinding waren.

Tijmen – Hoe zijn jullie omgegaan met vragen van jullie rensters? Hebben jullie geprobeerd de informatie die zij tot zich namen te stroomlijnen?
Marieke – De meeste vragen werden gebundeld en wekelijks beantwoord tijdens de coachgesprekken. Het was per renster verschillend of ze met vragen kwamen. De een sluit zich wat meer af van het nieuws, terwijl de ander het continu op de voet volgt. Iets wat je overigens al voor de coronaperiode zag. De overvloed aan informatie maakt sommige rensters onrustiger. Zij laten de informatievoorziening dan ook liever aan de staf over. Hierbij wordt er vanuit dat wij de juiste dingen eruit filteren en hen daarvan op de hoogte brengen.

Training oppakken

Tijmen – Wat hebben jullie gedaan toen duidelijk werd dat het wielerseizoen weer langzaam geopend zou worden?
Marieke – Onlangs is het programma aan de rensters gepresenteerd, waarbij we dit individueel hebben toegelicht. Wij hebben hiermee zo lang mogelijk gewacht omdat er telkens nog wedstrijden afvielen en dan kun je blijven aanpassen. Dat geeft juist onrust. In het programma zijn ook keuzes gemaakt en zekerheden ingebouwd voor zover dat kan. Bijvoorbeeld door het niet rijden van een Giro omdat het risico’s geeft voor de wedstrijden die daarop volgen als het team na de Giro in quarantaine zou moeten.

Tijmen – Hoe reageerden de rensters op het oppakken van de trainingen?
Marieke – Blij en positief! Voor atleten werkt het altijd fijn om weer een stip op de horizon te kunnen plaatsen en daar naartoe te kunnen werken.

Rolf – Hoe periodiseer je een trainingsschema in tijden van volstrekte onzekerheid?
Marieke – Wij zijn in eerste instantie teruggegaan in de tijd. Dat wil zeggen, voor het gevoel terug naar november wanneer je weer start met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Terug naar de basis, waarbij er rekening gehouden werd met het verlagen van intensiteit en omvang om zodoende minder druk uit te oefenen op het immuunsysteem, ook op advies van onze sportarts Robert Kempers. Ook is er individueel gekeken waar behoefte aan was. De ene renster had graag een vast trainingsschema, de ander wilde dit meer loslaten. Deze persoonlijke aanpak is belangrijk om de rensters zo fris mogelijk, zonder al te veel stress, door deze periode heen te loodsen. Daarbij vond er dagelijkse monitoring plaats met behulp van ons trainingsprogramma.

Rolf – Hoeveel tijd is er nodig om rensters weer op topniveau te krijgen?
Marieke – Omdat wij tijdens de lockdown nog gewoon buiten konden fietsen en niet stil zijn blijven staan, zijn de meeste rensters binnen drie tot zes weken race ready.

Risico’s vermijden

Tijmen – Er mag steeds meer, maar Covid-19 is niet weg. Hoe gaan jullie om met mogelijke risico’s van bijvoorbeeld in groepen rijden? Een besloten profpeloton lijkt me makkelijker te controleren dan bijvoorbeeld trainingsgroepen.
Marieke – Het advies is om zo veel mogelijk in dezelfde bubbel te blijven. Dat kan ook een trainingsbubbel met een groep zijn. Als deze groep wekelijks wisselt, dan raden wij dit af. Net zoals we het afraden drukke plekken te bezoeken. Alles op anderhalve meter en direct na de training naar huis, thuis douchen.

Psychologische begeleiding

Tijmen – Besteden jullie nu extra tijd aan psychologische begeleiding, om met de onzekerheid die er nu is om te kunnen gaan?
Marieke – Er is wekelijks contact met de coach/trainer. Daar is ook ruimte voor mental support. Dit is niet anders dan voor de lockdown. Wij hebben bewust wekelijks contact gehouden, omdat het contact juist in deze periode belangrijk is voor de meesten vanwege alle onderzekerheden die deze periode met zich meebrengt! Dit verschilt overigens ook per renster.

Elke nadeel heeft zijn voordeel

Rolf – Zijn er ook voordelen aan deze corona-periode?
Marieke – Zeker! Een aantal rensters binnen het team volgt nog een opleiding naast hun sport. Waar deze combinatie normaal veel stress geeft, hebben ze hier nu in alle rust aan kunnen werken. Verder was deze periode goed om aan een aantal onderdelen extra aandacht te geven. Denk aan dingen als mindset (stimuleren zelfregulatie, flexibiliteit), techniek, voeding en core. Of dingen uitproberen met betrekking tot de tijdritpositie bijvoorbeeld. Ook zie je dat deze periode niet per se slecht is geweest voor de conditie. De lange periode van wedstrijdrust, reinheid en regelmaat (dus het niet continue reizen, structuur van schema, balans) heeft de meesten erg goed gedaan. Een aantal piekrecords zijn gesneuveld en dat is een goed teken. Er zijn zowel mentaal als fysiek stappen gezet!

Rolf – Wat neem je mee voor de toekomst vanuit deze periode?
Marieke – Je hebt niet op alles invloed en controle. Kijk waar je als renster invloed op hebt en focus je daar op. En voor de meesten geldt, indien er weinig races doorgaan, zie het als investering in jezelf en in de toekomst van je carrière.

Foto van Marieke van Wanroij, in gesprek met Sophie de Boer

Marieke van Wanroij

Performance coach bij Parkhotel Valkenburg

Foto: Velofocus

Tijmen Moltmaker

Tijmen MoltmakerIk merk dat ik me nog niet senang voel in gezelschap en heb ook nog niet in een groep gefietst. Dat mis ik wel, maar ik merk dat ik toch eerst af wil wachten wat de cijfers gaan doen. Wel heb ik alweer wat tijdritten gereden, waarbij er met genoeg ruimte achteraf gesproken kon worden. Het individuele van tijdrijden vind ik machtig mooi, maar het wielrennen is voor mij toch ook zeker een sociale activiteit.

Rolf Snaterse

Rolf SnaterseIk heb alweer een paar keer met een of twee anderen gefietst. Dat is inderdaad ook voor mij onlosmakelijk verbonden met wielrennen. In grotere groepen fietsen is voor mij nog geen optie en eigenlijk fiets ik het liefst alleen. Mooi om te zien dat de dames van Parkhotel teruggaan naar november. Ik heb ook veel rustige duurritten gedaan en ga me na de zomer richten op intensievere trainingen. Een rare indeling van het jaar, maar het is voor nu niet anders.

Tijmen Moltmaker