Starend naar de kaart van Nederland zie je al snel dat Nederland geen echte cols kent. Als je vervolgens het internet raadpleegt, kom je zelfs tot de sombere conclusie dat wij, bij gebrek aan bergen, zelfs het profiel van bruggen hebben laten opnemen om onze fietsprestaties bergop te kunnen kwalificeren. Fietsers die bergop willen fietsen, trekken voor een weekendje naar Limburg of draaien rondjes rond de Posbank.
Toch kent Nederland bergen: De Lemelerberg, Cauberg, Amerongse berg, maar ook onbekendere bergen als de Tankenberg bij Denekamp, de Noetselerberg bij Wierden, de VAM Berg bij Wijster, de Hoge berg bij Oudemirdum of de Nedereindse berg bij Nieuwegein.
De Nedereindse berg is geen echte berg, het is een oude vuilnisbelt waar nu gras en bomen groeien. Tussen het gras ligt een prachtige asfaltweg waar wielrenners en skeeleraars meerdere malen per week hun rondjes rijden. Het parcours op deze kunstmatige berg is misschien zelfs wel het mooiste clubparcours dat Nederland kent.
Dat een berg bouwen niet onmogelijk is, werd lang geleden bewezen toen Napoleon zijn manschappen de Pyramide van Austerlitz liet aanleggen. De pyramide, die na in oude glorie te zijn hersteld verzakte, heeft niet de hoogte van de ambitieuze Nederlandse berg die in het midden van Nederland zou moeten komen te liggen.
Mensen houden van perfectie. Botox, liposuctie of een facelift: we doen er alles aan om te kunnen voldoen aan ideaalbeelden. Ook de wereld is een bolletje klei dat wij mensen kunnen vormen om zo te voldoen aan onze behoeftes.
Ironisch genoeg lijkt de ideale locatie hiervoor de Flevopolder te zijn. Een kale vlakte die ontstond door drooglegging van de Zuiderzee. Uitgerekend op de plek die ooit onder de zeespiegel lag, moet in de toekomst het hoogste punt van Nederland komen.
Bij Knevel en van den Brink werd het plan uitgebreid besproken. Lacherig vroeg Emile Roemer aan Thijs Zonneveld:
‘Wat gaat het project kosten?’
‘Vraag niet wat het kost,’ antwoordde Thijs, ‘maar wat het oplevert.’
Niemand aan de tafel had in de gaten dat hij daarmee niet alleen de vraag ontweek van wat het project moet gaan kosten maar hij suggereerde, zonder antwoord te geven op zijn eigen vraag, daarmee zelfs dat het project geld op gaat leveren en dus werd er vrolijk door gepraat over het ambitieuze project dat in de toekomst echte Nederlandse klimmers voort moet gaan brengen.
Terwijl iedereen aan tafel als volleerde Ziggoerats verder discussieerde, zag ik voor mij een moderne toren van Babel opdoemen. Gebouwd onder leiding van onze eigentijdse Nimrod wiens columns uiteindelijk niet meer bleken te zijn dan een Babylonische spraakverwarring.
- Abandon - 02/07/2018
- Trainen met Steven Kruijswijk - 25/05/2016
- Boekrecensie: De 100 opmerkelijkste Nederlanders in 100x Tour - 17/07/2013
Ik blijf me afvragen voor wie die berg straks toegangelijk zal zijn. Voor alle nederlanders ?
Zo ja, zien jullie al 1000-en nederlanders naar die berg trekken bij de eerste vlokken sneeuw die er vallen ? Lopen de snelwegen in het weekend ook nog lekker vol. Wintersportvakantie dan maar ? Omdat het makkelijker/goedkoper is om dichterbij te gaan sporten gaan we naar de nederlandse berg met zijn allen. Leuk met weet ik hoeveel nederlanders op een piste naar beneden kruipen.
Zo nee, voor wie dan ? Alleen voor de top-sporter om te trainen ? Dat zou een beetje jammer zijn om er dan zoveel geld ( hoeveel ?) in te steken. Ik vind het tot nu toe een plan met veel te veel haken en ogen en te weinig informatie naar buiten toe.
@twitter-46595391:disqus ik vraag me ook af waar we al die grond vandaan halen, misschien dat het kabinet er een dubbelslag mee kan slaan en zo de Hedwigenpolder volledig af kan graven. Dan zijn ook de Belgen blij.
als je overigens een piramide bouwt met een top van 1m2 en 2000m hoog, dan beslaat de voet 4.000.000m2
Uniek zou wel zijn dat je bij het beklimmen ook daadwerkelijk 2000 hoogtemeters maakt. de beklimming van Alpe d’Huez levert er ongeveer 1000 op.