Na een mager seizoen bij Kwantum verkast Hennie Kuiper (van 3 februari 1949) eind 1984 naar Verandalux. Met winst in Milaan – San Remo en een derde plek in de Ronde van Vlaanderen beleeft hij daar een topvoorjaar. Achteraf blijken het de laatste echt grote daden van de inmiddels 36-jarige renner. Omdat de Verandaluxploeg ophoudt te bestaan, binnen een jaar weer op zoek naar een andere werkgever. Dat wordt Skala-Skil.

Het is het begin van het eind van de succesvolle carrière van ‘Kuipertje’. Er zijn blessures en – mede daardoor – geen grootse prestaties. Bovendien moet de man die tussen 1975 en 1985 alle Tour de Frances reed, in juli noodgedwongen aan de bak in Duitse criteria.

In 1986 krijgt Skala-Skil immers geen uitnodiging voor de Tour. Een jaar later is opvolger Roland-Skala wel welkom maar Kuiper niet. Ploegleider Roger Swerts vindt de Nederlander te oud, zegt hij. Kuipers lezing van het verhaal is dat sponsor Skala niet tevreden is over Swerts en dat ze hem hebben gevraagd ploegleider te worden. Dat wil Kuiper niet maar hij schuift wel boezemvriend José de Cauwer naar voren. Swerts zag dat als een aanval van Kuiper op zijn positie.
Kuiper overweegt een kort geding om Tourdeelname af te dingen maar ziet daar uiteindelijk van af.

Voor Kuiper is de bonje met Swerts reden om maar weer eens van ploeg te wisselen. Hij tekent bij Sigma maar als later bekend wordt dat De Cauwer ploegleider wordt bij het nieuwe ADR, wil hij daar naartoe. Opnieuw hangt er een rechtszaak in de lucht maar Sigma houdt Kuiper aan het contract waar hij niet onderuit kan. Bij Sigma mag de 39-jarige weer naar de Tour maar een groot succes wordt dat niet. Vooraf denkt hij aan nog een koersjaar maar daar ziet hij later toch maar van af.

1989 wordt Kuipers eerste jaar in de ploegleiderswagen.


(Bronnen: Alleen vooruit – Dominique Elshout, diverse krantenberichten). Er komt binnenkort overigens een Kuiperbron bij, het boek Hennie Kuiper, kampioen wilskracht.

Jos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)