Marianne Vos is the G.O.A.T. The greatest of all time. Alsof dat nog niet duidelijk was na het winnen van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Parijs. Marianne verzamelt ’truien’. Leiderstruien, winnaarstruien, het liefst die met een regenboogkleur. Ze verzamelt ook medailles. Gouden, vooral gouden medailles. Vos is een veelwinnaar en was jarenlang ongenaakbaar, welke fiets ze ook onder de Babylonienbroekse billen had.
Afgelopen zaterdag pakte ze nog weer een truitje mee. Wat heet. Een regenboog trui op het WK gravel in Leuven. Een sprint-a-deux met Lotte Kopecky beslechtte ze in haar voordeel. Zoals zo vaak. We zullen nooit weten of dit een lichte wraak was voor het gemiste sprintje in 2021. Toen ene mevrouw Balsamo zo nodig haar wiel als eerste over de streep moest drukken. Maar goed, nu was er ook geen ploegentactiek die roet in het eten kon gooien.
Nee. Nu was daar de glorie. De oprechte blijdschap. Kopecky die wederom geklopt werd in een sprintje. Want ook in Parijs was Kopecky de mindere van Vos. Dat Kopecky een week voor ‘Leuven’ wel de mooiste trui van allen ophaalde in Zurich, dat vergeten we dan even.
Toch was er iets bijzonders. Of aparts, zo je wilt zeggen. Niet alleen is de hype rond gravel compleet. Sporza verkoos zelfs dit WK boven Parijs-Tours. Daar zat toch ook gravel in? Maar naast dat wonderlijke feit was er nog iets. De machine van Vos. Haar fietst had iets bijzonders. Je mag het geen mechanische doping noemen, maar toch is het een handig hulpmiddel. Op wisselend terrein is de juiste bandendruk cruciaal. Vos reed met GRAVAA. Een systeem waarbij je lucht in en uit de band kan laten. Getest in samenwerking met Team Visma-Lease-A-Bike.
Vos kon de concurrentie spreekwoordelijk een ‘poepie laten ruiken’. Of juist, de wind/lucht uit de zeilen nemen. Op de gravelstroken de lucht eruit, tijdens de sprint de lucht erin. Easy Peasy. De oude Vos verliest een beetje haar maar niet haar streken. Deze noviteit mag er zijn en dat Vos de wereldtitel grindfietsen pakte op dit systeem, dat is een unicum. Marianne’s Wondermachine is er een voor in het museum.
Ben je nu toch nieuwsgierig hoe dit werkt? Kijk dan even naar deze infographic