Liefhebbers van muziek, Vlaanderen en wielrennen opgelet!

fotograaf: Jonas Demeulemeester

Op 4 november vindt er een uniek concert plaats. Wannes Cappelle, de sympathieke voorman van de Vlaamse band Het Zesde Metaal, geeft een intiem solo-optreden in de Vegafabriek te Kolderveen (nabij Meppel), samen met cellist Frank Grapperhaus. Het wordt een bijzondere show, en de enige show van Wannes Cappelle boven de rivieren. Noordelijker komt hij niet tijdens zijn tour, die in Vlaanderen op veel plekken al uitverkocht is.

En jij kunt hier mét korting (25%) bij zijn! met kortingscode (waardebon): VDB

Wannes Cappelle schreef ondermeer het iconische lied ‘Ploegsteert’, over wielerlegende Frank VandenBroucke, ook wel bekend als VDB . De wielerhoop van België eind jaren negentig: VDB = God, stond er geregeld op het asfalt gekalkt waarover de wielerrondes raasden waar VDB aan de start stond.

Hij bleek toch niet de onsterfelijke (zoon van) God te zijn. Jezus ging dood op z’n 33e. Frank VandenBroucke leefde slechts een jaar langer. Hij stierf in Senegal aan de gevolgen van longembolie in een hotelkamer die hij met Seynabou, een Senegalees hoertje betrokken had. Hij sloot een leven af vol grootste overwinningen en diepe dalen, doping- en verslavingsperikelen, stemmingsproblemen en zelfmoordpogingen. Maar ook: een stormachtige liefdesrelatie met het promomeisje van het koffiemerk Saeco. Een verliefdheid die deze Italiaanse schone, Sarah Pinacci, in zijn armen dreef en, hem naar de overwinning van de Vuelta van 1999 stuwde.

Wannes Cappelle schreef ‘Ploegsteert’ in 2011. Het was het begin van het succes van het Zesde Metaal en werd door onze Zuiderburen de laatste jaren niet voor niets uitgeroepen tot nummer 1 van de Belpop Top 100!

Wannes Capelle over het nummer Ploegsteert:

“Of ik iets kon komen spelen op een hommage-avond aan Frank Vandenbroucke, vroeg Patrice van Laethem van het Wielermuseum in Roeselare. Hij suggereerde om een versie van My Way te maken, dat scheen het lijflied van Vandenbroucke te zijn geweest. Ik zegde toe. In een ander leven had ik nog met Frank getraind, toen ik nog de titel van Belgisch Kampioen triatlon bij de jeugd mocht dragen. Hij kwam op zaterdagochtend in Menen vaak met ons mee zwemmen.
Later heeft zijn autobiografie ‘Ik ben God niet’, me enorm aangegrepen. Ik heb zitten schreien als een klein kind. Een versie van My Way had gekund, maar zou maar een heel klein aspect van zijn kleurrijke leven belichten. Ik voelde dat ik het zelf ook maar ‘my way’ moest doen en schreef een volledig nieuw nummer. Ik speelde het voor het eerst op die bewuste hommage-avond in juni 2011, in het bijzijn van zijn moeder en zijn oudste dochter.”

Mis deze onvergetelijke avond niet!

Zaterdag 04 november 2023
WANNES CAPPELLE
De Vegafabriek, Kolderveen
Aanvang: 20.30 uur (deuren open: 20.00 uur)
Vegamaal: 18.30 uur (deuren open: 18.00 uur)
Kortingscode (waardebon): VDB
Tickets via: www.devegafabriek.nl