Herfst, overpeinzen en terugkijken. Goede beslissingen, gemiste kansen. Langzaam vergaat het jaar. En geen betere plaats dan Lecco. Voor de wielerliefhebbers ligt hier de meet, de rest is bijzaak. Het seizoen nabeschouwend, espresso, vino, verhalen; wachtend op het uitzinnige peloton. Nog een keer, nog één keer: Valcava, Sormana, scherprechter Ghisallo. Daarna is het winter.
Niets beter dan Lombardije. Herfstzon, de laatste oogst die wordt binnengehaald. Lege velden zijn er al, de laatste druiven van de stokken. Italianen weten dan hoe goed dit jaar is, belangrijker nog: hoe sterk het volgende wordt. Gilbert de sterkste, Wat deed Zaugg dit jaar, de jaren-Armstrong. Naast koers intieme gesprekken over vriendschap, besognes, toekomst en verwachtingen. Ja, zo half oktober op de boulevard in Lecco. Daar voel je de koers.
Hoe wreed, deze heerlijke nazomertrip met een koersmakker wordt verstoord door de UCI. Want we moeten nog koersen in China, velo moet mondiaal. Ook daar shirts verkopen, ook daar markt, we koersen dus in China. Ben ik dan zo verknocht aan dit continent, zo klassiek, mondialisering blokkerend? Nee, wielrennen in China mag, moet zelfs, maar niet in oktober. Niet tijdens Lombardije, de exercitie waarbij we het jaar de maat nemen en verwachtingen uitspreken.
Dit jaar is Lombardije eind september, dan is de oogst nog niet binnen. Dan weten we nog te weinig, over de kwaliteit van dit jaar. Maar evengoed zullen we er zijn, Zaterdagmiddag hebben wij een afspraak op de boulevard in Lecco. De schermen volgend, Italianen uit hun dak als Nibali aanzet. Nabij het water aan de finish wachten wij, tot de eerste zijn wiel de Ponte Kennedy opdraait. ’s Avonds de wijnbar op Piazza Cermenati, we zullen het nemen zoals het is. Muziektip: Blaudzun – We both know.
- 2015 – 2021: Snelheidsbeperking op het fietspad - 07/01/2015
- Voor de Nachtwacht - 18/01/2013
- Nazomer in Lecco, Lombardije - 27/09/2012
Bedankt voor je mooie stuk en lekkere muziektip! En voor in die wijnbar heb ik een goede tip voor jou; neem niet de ‘carpaccio d’oca con carciofi’ (specialiteit daar), want artisjokken gaan nou eenmaal niet makkelijk met wijn…
Geniet!