Bas van Eijk:
Als liefhebber van de betere polemiek, bij voorkeur over wielrennen in de Vlaamse geschreven media, heb ik mijn pijlen gericht op de vete Quickstep versus Omega Pharma – Lotto (zie infographic, bron). Ondanks dat Quickstep met Boonen natuurlijk een grote favoriet in de gelederen heeft zal ik vandaag vooral de jonge Belg Klaas Lodewyck (22) gaan volgen. Hij weet wat winnen is, met name in Omloop Het Nieuwsblad die hij in 2005 al eens op zijn palmares bijschreef. Weliswaar bij de junioren, maar dat mag de pret niet drukken.
Winnaar: Martijn Maaskant
Ken Lambeets:
In 2009 won de onbekende Let Aleksejs Saramotins de Druivenkoers in Overijse – in vroegere tijden een uiterst belangrijke wedstrijd in aanloop naar het wereldkampioenschap. De organisatoren leken niet erg opgezet met de onbekende Let op hun erelijst waar toch namen als Merckx, De Vlaeminck, Museeuw en consorten op pronken. Bij HTC reed Saramotins vorig jaar vooral in dienst van andere kopmannen, maar bij Cofidis krijgt de landgenoot van Romans Vainsteins vast opnieuw een vrije rol. Benieuwd hoe hij die invult in De Omloop? Volgen maar, startnummer 165!
Winnaar: Greg Van Avermaet
Jan van Mersbergen:
Vorig jaar won Juan Antonio Flecha de Omloop. In 2009 werd hij derde. Twee jaar daarvoor werd hij tweede. Het rugnummer 1 brengt een topfavoriet. Maar een Spanjaard in een Vlaamse koers, dat gaat bijna altijd mis, zo ook aanstaande zaterdag. De laatste jaren zijn het de Engelstaligen die mij in de Vlaamse koersen goed bevallen. De Britten Roger Hammond en Ian Stannard, Hayden Roulston uit Nieuw Zeeland, Heinrich Haussler en Mathew Hayman uit Australië. Jeremy Hunt is ook goed, maar die start niet. (Update: Haussler start niet, Hunt wel.)
Winnaar: Jeremy Hunt
Frank Heinen:
John Murphy. Ik heb de lijst naar beneden gescrolld tot ik een naam tegenkwam waar ik nog nooit van gehoord had. Bij nummer 63 was het raak, John Murphy, rijdend voor BMC. Wie of wat deze Murphy is, ik heb geen idee. Misschien is het wel een kasseienvreter. Misschien is het familie van de voetballer Danny Murphy, of van Wetvan. Hij zal vermoedelijk niet winnen, maar als Michel Wuyts zijn naam 1x in de mond neemt, is mijn Omloop geslaagd.
Winnaar: Sylvain Chavanel
Léon Geuyen:
Het is sinds vorig jaar traditie dat de winnaar van de wedstrijden in het Vlaamse openingsweekeinde een ex-Raborenner is. Die traditie zal worden voortgezet, zo leest u hieronder bij de voorspelling van de winnaar. Mijn oog is zaterdag vooral gericht op Roy Curvers van Skil-Shimano (niet alleen omdat hij uit mijn geboortedorp komt, ook omdat hij al eens top-20 reed in de Omloop). Ik verwacht dat hij opduikt in een kopgroep waarin ook Bobbie Traksel (altijd goed in de openingskoersen), Preben van Hecke (een Preben is altijd goed voor een paar gevaarlijke aanvalletjes) en Jens Keukeleire (heeft gewoon een geinige naam) zitten. Natuurlijk wordt deze groep op tijd in de kraag gevat, waarna een groepje favorieten wegrijdt. Pozzato, Boonen, Flecha en Boasson Hagen leggen het echter af tegen:
Winnaar: Matthew Hayman
Wibe Balt:
Frederic Amorison gaat de Omloop winnen. Hij had een puik optreden in de zonnige Italiaanse koers Trofeo Laiglueglia. Amorison finishte als achtste, een beetje bedremmeld vond ik wel, nadat hij het gat met een op hol geslagen ontsnapping onder leiding van Ballan en Basso dichtte. Amorison wint vaak (in België) , en eindigde vorig jaar nog vierde in het eindklassement van de Panne. Dus, Amorison kan koersen! Hij wordt dit jaar bijgestaan door ondermeer de Markies van het Koude Kuurne, Bobby Traksel. Die man is gemaakt voor het Belgische voorjaar. Zijn triomf in Kuurne, vorig jaar was op z’n zachtst gesproken ‘episch’. Komop Landbouwkrediet! Geef België een overwinning.
Winnaar: Frederic Amorison
Alex van der Hulst:
Een van de mythes in het peloton is dat wie goed de winter in gaat, daar ook weer goed uit komt. Dat maakt de voorspelling voor de Omloop wel heel makkelijk natuurlijk, die kan alleen nog maar worden gewonnen door Phil. Al zal Stijn Devolder tot op het bot gemotiveerd zijn om Quickstep te laten zien dat hij een volwaardig kopman is en tegelijkertijd het blazoen van Vacansoleil willen oppoetsen, maar een ontketende Gilbert houdt hij ook niet bij. Gevaarlijke outsider is Maarten Tjallingii, nu geen enkele renner nog weet welk vlees te eten, is deze rasvegetariër in het voordeel.
Winnaar: Philippe Gilbert
Leo Aquina:
In 2009 reed Sebastian Langeveld diep in de finale samen met Heinrich Haussler voorop in de Omloop, maar zijn ploeg had er geen vertrouwen in. Rabobank voerde in de achtergrond het tempo op en verkleinde zo niet alleen Langevelds kansen, maar ook die van achtervolgers Flecha, Nuyens en Posthuma. Vooraan jagen en achteraan jagen, terwijl je ook de benen stil kunt houden. Wielertactische zelfmoord. Thor Hushovd won. Zaterdag is Langeveld naast Lars Boom de grote Rabobanktroef. Ik kijk met speciale belangstelling.
Winnaar: Edvald Boasson Hagen
Tom Rustebiel:
Niki Terpstra. Brutaal vlegeltje, dat omgord met onze nationale driekleur zomaar eens mooie dingen kan laten zien. Misschien zoals Nuyens het ooit deed, in de rug gesteund door een ijzersterke Quick Step-formatie. Terpstra koerst met branie, recht vanuit het hart. Afwachten is niet zijn sterkste punt. En dat kan zomaar eens als een heel groot voordeel uit gaan pakken.
Winnaar: Niki Terpstra
Martijn Hendriks:
Heel veel ogen zullen dit weekend gericht zijn op het ‘nieuwe’ Garmin-Cervélo. Het beste van twee kasseienploegen, gefuseerd tot eentje. Met monsters als Hushovd, Hammond, Klier, Vansummeren. Iedereen zal rijden op hun wiel, niemand zal een van deze beesten willen laten gaan. Elke renner wil wel achter zo’n schitterende fiets rijden, in het wiel van de wereldkampioen. Daarom gaat Garmin-Cervélo dit weekend niet winnen. Ze zijn té goed. Wie wel? Omdat het de eerste keer is dat er hier op hetiskoers.nl een ‘prono’ wordt ingevuld, sta ik het mijzelf voor één keer toe met het hart te pronoën.
Winnaar: Filippo Pozzato
Marten Schuurman:
10 graden en 80 % kans op regen. Spanjaarden, Italianen en een hoop Fransen haken toch af als het weer een klein beetje tegenzit. Als het nou ook nog eens koud zou zijn was de keuze wat makkelijker, maar de meeste renners uit Noord-Europa weten wel hoe ze met wind en regen om moeten gaan. Ik ga met speciale aandacht letten op Stijn Devolder. Hoe vergaat het hem bij zijn nieuwe ploeg, is hij een beetje geïntegreerd? Heeft hij een beetje respect bij zijn ploegmaats afgedwongen afgelopen winter en werken ze voor hem? Hoe zit het met de kuitjes? Ik ben benieuwd.
Winnaar: Tom Boonen
Kasper Dijk:
Weer voor de beesten, kasseien en slijk totaan de meet. De seizoensopening is niet voor watjes. Daarom let ik extra op één van ’s pelotons grootste bikkels. U kent hem natuurlijk allemaal: Matti Helminen. Met 5 nationale Finse tijdrittitels op zijn palmares, mag de import-inwoner van Tessenderlo met 35 lentes zijn eerste Omloop rijden. Hij zal vermoedelijk niet winnen, maar als Michel Wuyts zijn naam eerder in de mond neemt dan die van John Murphy, is mijn Omloop geslaagd.
Winnaar: Wouter Weylandt
Menno Haanstra:
Verleden jaar was Philippe Gilbert heel erg goed in het voor- èn het naseizoen. Dit jaar komt hij met iets nieuws. Gilbert zal dit seizoen namelijk constant in topvorm zijn. Waar we bij andere renners spreken van een ‘piek’ introduceert Gilbert de ‘hoogvlakte’. Hij wint komend najaar wederom de Ronde van Lombardije, maar daarvoor ook een touretappe, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en – in het voorseizoen – Omloop Het Nieuwsblad. Let maar op.
Winnaar: Philippe Gilbert