Studio Kigali: Kopbeurt Jasmijn Appels
In aanloop naar het WK wielrennen laat Het is Koers! inspirerende mensen aan het woord. Door middel van een doorgeefpen beantwoorden innovators uit de wielerwereld of die “iets” met Afrika hebben een reeks vaste vragen. Als in een kopgroep leiden ze de dans en geven de kop vervolgens over aan een andere schrijver. Zo doen ze allen een kopbeurt op weg naar eind september als Kigali het decor is van het WK wielrennen.
Deze keer: Jasmijn Appels

Introductie: Jasmijn Appels werkt als Adviseur Private sector Ontwikkeling bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In die rol ondersteunt ze Rwandese ondernemers zich verder te ontwikkelen, met kennis en kunde vanuit Nederland en waar mogelijk inzet van NGO’s, Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.
1. Wat heb je met wielrennen (of sport in het algemeen)?
Toen ik ging werken heb ik van mijn eerste salaris een racefiets gekocht en dat was een schot in de roos. Het werd mijn nieuwe favoriete hobby. Vanuit mijn appartement in Utrecht fiets ik zo naar de Utrechtse Heuvelrug, heerlijk om daar op een zonnige dag door de bossen te kunnen fietsen. Mijn fietshoogtepunt tot nu toe is de Cormet de Roselend in de Franse Alpen. Ik heb op vakantie een fiets gehuurd (veel te groot en zonder klikpedalen) en ben samen met mijn vriend, oom en neef omhoog gefietst. We werden beloond met prachtige uitzichten.
2. Wat kan de impact van het WK op Rwanda en Afrika zijn?
Ik denk dat veel wielrenliefhebbers in landen in het Westen geen flauw idee hebben hoe prachtig deze koers in Rwanda zal zijn qua natuur en omgeving. Rwanda wordt met een reden het land van de duizend heuvels genoemd, dus veel hoogtemeters in een ontzettend groene omgeving.
Daarnaast verwacht ik een strakke organisatie en denk ik dat er ook zeker Afrikaanse successen zullen zijn. Hopelijk gaat dit ook zorgen voor meer Afrikaanse talenten in de toekomstige topteams.
3. Welk stereotype over Afrika is verkeerd en zou je willen doorbreken?
Het stereotype beeld is vaak zo eenzijdig, terwijl de diversiteit van Afrika onderbelicht is. Dit geldt voor de cultuur, het klimaat, de biodiversiteit en de mensen zelf. Het zou heel mooi zijn als dit sportevenement kan bijdragen aan een vollediger beeld van het continent.
4. Wat leerde je van je werk met/in Rwanda?
Oneindig veel. Maar één van de dingen die ik nog steeds bijzonder vind is Umuganda. Umuganda betekent in het Kinyarwanda ‘het samenkomen met een gemeenschappelijk doel’. Op de laatste zaterdag van elke maand legt iedereen het normale werk stil voor de verplichte gemeenschapsdienst. Er wordt dan samengewerkt aan projecten om de leefomstandigheden van de inwoners te verbeteren. Umuganda heeft ook een sociale functie, zo worden de problemen in de gemeenschap tijdens Umuganda besproken en zorgt het voor een grote burgerparticipatie.
5. Wie is je favoriete renner? En waarom? Wie wint het WK (m/v)?
Ik heb geen favoriete renner, maar ik ga juichen voor iedere Nederlandse, Rwandese of Afrikaanse overwinning!