Studio Kigali

Studio Kigali: Kopbeurt Jasper Spikker

In aanloop naar het WK wielrennen laat Het is Koers! inspirerende mensen aan het woord. Door middel van een doorgeefpen beantwoorden innovators uit de wielerwereld of die “iets” met Afrika hebben een reeks vaste vragen. Als in een kopgroep leiden ze de dans en geven de kop vervolgens over aan een andere schrijver. Zo doen ze allen een kopbeurt op weg naar eind september als Kigali het decor is van het WK wielrennen.

Deze keer: Jasper Spikker

Introductie: Jasper Spikker werkt in Rwanda voor een Nederlandse landbouwadviesorganisatie. Als regio manager bij Agriterra overziet hij verschillende voedselzekerheid en private sector ontwikkelingsprojecten in Burundi, Rwanda, Congo en Oeganda. Daarbij spelen boerenorganisaties een centrale rol. De regio staat bekend als het grote meren gebied, met diverse landschappen en ecosystemen, van savanne-achtige gebieden tot vulkanische hooglanden. Deze geografie zorgt voor een grote diversiteit aan productiesystemen en een grote veelzijdigheid voor toeristen en fietsliefhebbers.

1. Wat heb je met wielrennen (of sport in het algemeen)?

Ik vind wielrennen een prettige tv-sport die je heerlijk als behang op kunt zetten terwijl je thuis andere dingen aan het doen bent. ’s Zomers volg ik graag de Tour de France en als chauvinist vind ik het leuk om Nederlands succes te volgen in de voorjaarsklassiekers en andere grote wedstrijden.

2. Wat kan de impact van het WK op Rwanda en Afrika zijn?

Rwanda heeft de laatste jaren op internationaal vlak flink aan de weg getimmerd om aansprekende evenementen naar Kigali te halen en het merk Visit Rwanda onder de aandacht te brengen. Het WK past perfect in die strategie. De aandacht van de internationale wielerwereld zal enkele weken op Rwanda gericht zijn en het land zal er alles aan doen om het evenement gesmeerd te laten verlopen. Rwanda profileert zich graag als topbestemming voor internationale investeerders en toeristen. Door dit soort evenementen professioneel te organiseren wil het land laten zien wat het organisatorisch in zijn mars heeft.

 3. Welk stereotype over Afrika is verkeerd en zou je willen doorbreken?

Afrikaanse landen worden zelden genoemd als het gaat om opkomende economieën, maar het continent is volop in ontwikkeling. Men verwacht dat 17 Afrikaanse steden in 2030 meer dan 5 miljoen inwoners zullen hebben, waarvan het merendeel van de bevolking onder de 35 jaar is. Deze jongeren vormen de eerste generatie die volop in aanraking is geweest met het internet, ze spreken meerdere talen, hebben toegang tot internationale studieprogramma’s en cursussen en zijn klaar om toe te treden tot de mondiale economie. Waar Europa vergrijst, heeft Afrika de toekomst.

4. Wat leerde je van je werk met/in Rwanda?

Van het werken in een internationale context heb ik geleerd dat, hoewel mensen andere achtergronden en gewoontes hebben, het heel inspirerend kan zijn om gezamenlijke of vergelijkbare doelen na te streven. De kruisbestuiving tussen collega’s, boeren en bestuurders uit verschillende windstreken heeft fantastische resultaten opgeleverd in Rwanda, de regio en ook in Nederland.

5. Wie is je favoriete renner? En waarom? Wie wint het WK (m/v)?

Ik was fan van Tom Dumoulin en vond het indrukwekkend om te zien hoe hij grote rondes analyseerde en intelligent de juiste momenten koos om het verschil te maken. Erg jammer dat hij zo vroeg gestopt is. We moeten natuurlijk nog zien wie dit jaar gaan deelnemen aan het WK, maar als hij er bij is, verwacht ik dat Pogačar de winst pakt. Hij zal zich wel schrap moeten zetten voor de muur van Kigali, waar ik zelf bijna geparkeerd stond met mijn mountainbike.

Bekijk ook

La Vuelta Holanda – geen ruimte voor andere landen

Nederland pakt alle overwinningen, wat blijft er over voor de rest?

Algemeen

Studio Kigali: Kopbeurt Jasper Spikker

Vijf vragen aan…

Studio Kigali