Studio Kigali: Kopbeurt Marieke de Wild
In aanloop naar het WK wielrennen laat Het is Koers! inspirerende mensen aan het woord. Door middel van een doorgeefpen beantwoorden innovators uit de wielerwereld of die “iets” met Afrika hebben een reeks vaste vragen. Als in een kopgroep leiden ze de dans en geven de kop vervolgens over aan een andere schrijver. Zo doen ze allen een kopbeurt op weg naar eind september als Kigali het decor is van het WK wielrennen.
Deze keer: Marieke de Wild van Stichting Cycling Out of Poverty
Introductie: Marieke de Wild is als programma manager al circa 20 jaar deel van stichting CooP-Africa (CooP staat voor Cycling out of Africa). Deze stichting maakt fietsen beschikbaar voor mensen in Kenia en Oeganda, en promoot tevens een veilige fietsomgeving: Marieke de Wild werkt vooral met de planners van de stad Jinja, Oeganda samen om de stad fietsvriendelijker in te richten.
1. Wat heb je met wielrennen (of sport in het algemeen)?
Ik ben zelf geen wielrenner, maar ik noem me wel eens een echte “Nederlandse” fietser. Ik fiets van huis naar werk, naar de winkel en alle praktische ritten: oftewel, vrijwel dagelijks. Dat is niet per se gebruikelijk hier in Oeganda: alhoewel fietsen hier van oudsher heel populair is, wordt het in de loop der tijd steeds meer gezien als iets voor de armen. Gelukkig is de fiets in Kenia en Oeganda weer aan een opmars bezig, en zie je steeds meer, vooral middenklasse, mensen op de fiets.
2. Wat kan de impact van het WK op Rwanda en Afrika zijn?
Ik denk dat het voor de omringende landen heel goed is om te zien dat een land uit de regio zoiets kan en wil organiseren, en dat het veel kan betekenen voor een land.
3. Welk stereotype over Afrika is verkeerd en zou je willen doorbreken?
Ik kan er zelf slecht tegen dat veel Nederlanders, als ze horen dat ik vaak op ons kantoor werk in Kenia en Oeganda, ze dan zeggen dat het wel lastig voor me zal zijn om aan het tempo te wennen. Dat vind ik vervelend, omdat ik juist ervaar dat er erg hard gewerkt wordt. Zo staat er om 5 uur niemand met de tas in de hand om naar huis te gaan, maar gaan ze juist vaak door totdat ze iets af hebben, ongeacht hoe laat het wordt.
4. Wat leerde je van je werk met/in Rwanda?
Dat ondanks dat het een buurland is van Oeganda (en bijna met Kenia), het wel echt een heel ander land is in de regio. In Rwanda respecteren de weggebruikers namelijk wél de snelheidslimiet, en ook regels zoals helmgebruik op motortjes. En in Kigali hebben ze (een aantal) autovrije zones in de stad, die erg mooi zijn ingericht, en heel populair zijn onder de inwoners. In februari gingen we op studiereis met mijn collega’s uit Oeganda naar Kigali, en ze verwonderden zich over de mensen die leken en spraken als zichzelf, maar volledig ander gedrag vertoonden (wel verkeersregels respecteren).
5. Wie is je favoriete renner? En waarom? Wie wint het WK (m/v)?
Als alles goed gaat, dan rijden 3 kinderen van mijn collega Mark van CooP-Kenya mee. Ze zijn geselecteerd om voor Kenia uit te komen. Dan moet ik natuurlijk voor hen zijn!
