De tweede Rustdag

 

De tweede rustdag is ook dit jaar de tweede testdag. Alles en iedereen die betrokken is bij de tour krijgt het inmiddels welbekende wattenstaafje in neus en keel en er zullen in de bovenkamers tientallen schietgebedjes in verschillende talen rondgaan met de wens dat de uitslag negatief zal zijn. Verder is het gevoel bij alle actoren op de tweede rustdag toch wel anders dan tijdens de eerste. Hierna staat namelijk de derde, laatste en beslissende week op het menu. De derde week heeft een mythisch gehalte. Het is wat de Grand Tours uit Frankrijk, Spanje en Italië onderscheidt van de kleinere rondes uit omringende landen. Waar sommige renners bekend staan om hun sterke derde week, is het voor andere renners altijd weer gissen hoe ze die eerste twee weken hebben weten te verteren. Hoe ze er nu voorstaan en in hoeverre hun lichaam en misschien ook wel de geest de druk van die laatste week aankunnen. Legio voorbeelden zijn er van mannen die in de derde week, geplaagd door ziekte, noodlottige pech, dramatisch vormverlies of simpelweg een slechte dag onverbiddelijk door het ijs zakken.

De tweede tourweek kan als een interbellum beschouwd worden tussen de eerste en de derde week. In de eerste week gaat het er vooral om geen tijd te verliezen, in de tweede week vooral om je plek te handhaven en in de derde week zal er door de meesten aangevallen moeten worden willen ze nog iets van de tour willen maken

Ook dhr. Gouvenou houdt uiteraard rekening met de spanningsboog van de neutrale toeschouwer en waar in het beruchte dopage verleden de tijdsverschillen na 2 weken al aanzienlijk waren, staan de klassementen tegenwoordig na de tweede rustdag een stuk korter op elkaar.

Enfin, nog 6 ritten, dan staan de mannen op de Champs Élysées, maar wie het hoogste treetje mag bestieren is nog verre van zeker.

De top 5 van het klassement staat op 2 minuten van elkaar. Bernal is definitief afgehaakt maar landgenoten Uran en Lopez bestieren de 3de en 4de positie, Roglic en Jumbo lijken nog altijd in topvorm en hoe zal de pas 21-jarige Pogaçar een derde week in een grote ronde verteren?

Tussen Sagan en Bennett is het verschil 45 punten, maar Bennett moet nog wel de zwaarste 3de week zien te overleven. De strijd om de bolletjestrui is nog verre van over en de koninginnerit staat nog op het menu.

Om uw geheugen wat op te frissen hieronder nogmaals de stand van zaken van de afgelopen week.

 

Etappe Uitslagen

Etappe 10: Winnaar: Sam Bennett- Gele trui: Primoz Roglic

Etappe 11: Winnaar: Caleb Ewan – Gele trui: Primoz Roglic

Etappe 12: Winnaar: Marc Hirschi – Gele trui: Primoz Roglic

Etappe 13: Winnaar: Daniel Martinez – Gele trui: Primoz Roglic

Etappe 14: Winnaar: Søren Kragh Anderson – Gele trui: Primoz Roglic

Etappe 15: Winnaar: Tadej Pogaçar – Gele trui: Primoz Roglic

 

Top 5 Gele trui

 1. Primoz Roglic
 2. Tadej Pogaçar (0.40)
 3. Rigoberto Uran (+1.34)
 4. Miguel Angel Lopez Moreno (+1.45)
 5. Adam Yates (+2.03)

 

Top 3 Groene trui

 1. Sam Bennett – 269 Punten
 2. Peter Sagan- 224 Punten
 3. Matteo Trentin – 189 punten

 

Top 3 Bolletjes trui

 1. Benoit Cosnefroy – 36 Punten
 2. Tadej Pogaçar – 34 Punten
 3. Primoz Roglic – 33 Punten

 

Opgaves

Gestart na de 9de etappe: 166

Totaal aantal opgaves: 10

Waaronder: Pozzovivo, Zakarin, Mollema, Bardet, Latour, Higuita

Nog in koers na de 15e etappe: 156

 

Klik hier voor de Podcast – Tourkronieken op Itunes

Klik hier voor de Podcast – Tourkronieken op Spotify

 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragPiet Driessen