Wat lukrake statistieken van een zekere renner uit een of ander land en zijn seizoen 2016 tot dusver:

  • twaalf dagen in koers;
  • 1946,6 kilometer op zijn zadel;
  • finishte niet tijdens het kampioenschap van zijn land en
  • hij werd 84e in de derde etappe (Glenelg – Campbelltown) van de Santos Tour Down Under.

Prachtige middelmaat van een renner die we geen topper mogen noemen. Uitslagen die onder het hoofdstuk ‘In de vergetelheid’ terecht zullen komen in het wielerboek des levens. Geen schande, hij heeft bestaan. De hoofdstukken ‘Meesterknechten’, ‘Zelfs geiten houden mij niet bij’ en ‘Kleppers tegen de klok’ zijn voor anderen. Prima.

Wat duiding: sinds kort ben ik verslaafd aan PCS. ProCyclingStats voor de niet-kenners. Een website met een onnoemelijke berg statistieken betreffende alle (semi-)professionele renners en uitslagen van eendagskoersen en de kleine en grotere rondes. De makers schijnen van Nederlandse komaf te zijn. Op PCS speur ik dagelijks naar mijn shot achterblijvers, de ‘DNF’-ers, de minuten, halve en hele uren aan achterstanden van jongens die compleet uit elkaar getrokken een finish over komen. In mijn hoofd groeien de vraagtekens achter hun naam en tegelijk vliegen de door mijzelf bedachte verklaringen me om de oren: van ‘een slechte winter’ naar ‘iets verkeerds gegeten’ tot ‘relatieperikelen’ en ‘zijn schoonmoeder ligt op sterven.’ Sinds alle wielerstatistieken op aard’ op deze website zijn gebundeld – en elke dag weer worden aangevuld – ben ik nieuwsgieriger dan ooit naar de trivialiteiten in het wielerpeloton. Een exotisch bergpuntje op een Chileense heuvel, een dubieuze kopgroep tijdens een kasseienrondje rond een of ander gebedshuis in Chișinău: ik wil alles weten.

Oh ja, bij die eerder genoemde ‘een of andere renner uit dat een of andere land’ staat trouwens nóg een aardig wapenfeitje: winnaar van Parijs-Roubaix 2016.

Jos Mans
Laatste berichten van Jos Mans (alles zien)