HET IS KOERS!

Vier maal zondagkoers – Deel 4: L-B-L

Beelden vanuit de lucht. Op de achtergrond het ritmische en rustgevende geluid van een helikopter. We zien Luik. De skyline van de stad. De Maas op de voorgrond en het groen in de verte. De herhaling van de finish hebben we enkele keren in beeld gezien. Het bijzonder vormgegeven station van Luik-Guillemins zullen we ook nog wel in beeld hebben gekregen.

Het helikopterbeeld kondigt aan dat we de uitslag mogen verwachten (zo ging het vorig jaar, zo gaat het ieder jaar). Na enkele seconden zal de top tien inderdaad in beeld verschijnen. Hopelijk een mooi lijstje namen; hopelijk een verdiende winnaar. Het flash interview met die renner zal snel volgen.

Misschien hebben we gekeken naar een prangende spint à deux, of een sprint van een klein groepje. Misschien hebben we gekeken naar een solo. Een korte, of een lange, indrukwekkende, en was de spanning wie zou winnen er al een tijdje af. Misschien zijn we als tv-kijker blij, over de winnaar of het koersverloop. Misschien zijn we teleurgesteld: niet de gesupporterde winnaar of een wedstrijd vol afwachten.

Hopelijk hebben wij als kijkers op het puntje van de stoel gezeten. Langzaamaan kunnen we weer rustig achterover leunen. Decompressie noemen ze dat voor topsporters. De sportvolger heeft het ook. De uitslag is opgemaakt.

Zoals de aftiteling van je favoriete film of het slotlied van je favoriete concert; de finish van Luik-Bastenaken-Luik kwam te snel. Het voorjaar zit er weer op, de klassiekermaand is weer gedaan.

Streamingsdiensten hebben daar iets op gevonden. Als de aftiteling in beeld komt en je ‘Nu al?’ denkt, staat de volgende aflevering al weer voor je klaar. De koers is 100% een match! Maar anders dan bij streamingdiensten is het wachten geblazen op het volgende nieuwe aanbod.

Genoeg wielrennen in het verschiet. Daar niet van. Voldoende koers op tv. De Giro staat ook al voor de deur. Maar de zondagkoersen in april zijn voorbij.

De renners reden van Luik naar Bastenaken en weer terug naar Luik. Zo sloten ze het voorjaarsseizoen van eendagskoersen af.

RVV, PR, AGR…

Nu L-B-L.

Laatste – Boehoe – Laatste.

Mobiele versie afsluiten