Foto A.S.O./Pauline Ballet

Koersverhalen

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2025 mannen

De Hel van het Noorden. Geen bijnaam klinkt zwaarder, dreigender of meer tot de verbeelding sprekend dan die van Parijs-Roubaix. En terecht: op zondag 13 april 2025 is het weer zover. De 122e editie van deze heroïsche klassieker voert het peloton van Compiègne naar Roubaix over 259 kilometer en 30 kasseistroken. Alleen de taaiste, slimste én sterkste overleeft.

Parijs-Roubaix is koers zoals koers bedoeld is: ruw, eerlijk, nietsontziend. Geen klim waar je je kan verstoppen, geen knecht die je helpt als je valt, geen marge voor fouten. Alleen jij, je fiets, de stenen en het stof.

Van Compiègne naar het Vélodrome

De wedstrijd begint zoals altijd in Compiègne, een stadje net boven Parijs. De eerste 100 kilometer zijn relatief rustig, met tijd voor de vroege vlucht. Maar zodra het peloton het noordelijke mijngebied bereikt, barst de hel los.

Vanaf de eerste kasseistrook bij Troisvilles tot de laatste in Roubaix moeten de renners meer dan 50 kilometer over de gevreesde pavés. Elke strook is een verhaal op zich — met zijn eigen profiel, legende en impact. Met zijn eigen sterrenstatus, hoewel meer sterren duidt op pure marteling voor de renners.

De belangrijkste stroken op een rij

Troisvilles (km 95,8)

De eerste kasseistrook van de dag. Hier begint het echte werk. Positie pakken is essentieel. Het is gelijk een 3-sterrenstrook, wat geen sinecure is. Dus niet even lekker erin komen, maar gelijk knallen.

Trouée d’Arenberg (km 163.9)

Een van de zwaarste en bekendste stroken (categorie 5 sterren). Recht door het bos, met diepe goten aan weerszijden. Hier wordt de koers zelden gewonnen, maar vaak verloren. Dit is waar vaak valpartijen plaatsvinden, waar vaak de ‘vorentscheidung’ plaats heeft gevonden. Zeker in een natte editie is dit dé plek om te kijken en het moment om voor de tv te zitten.

Wandignies-Hamage naar Hornaing (km 176,8)

Vier sterren ellende met meer dan 3,5 kilometer kasseien, lang en slopend. Hier vallen vaak kleine groepjes uiteen. Mooi om te weten: deze strook is vernoemd naar John Degenkolb, of Degenkobl. Helaas gaan we ‘Dege’ dit jaar niet aan het werk zien in Roubaix.

Mons-en-Pévèle (km 208)

De favorieten kijken elkaar hier in de ogen. Deze strook is technisch, hobbelig en listig. Vijf sterren, hoogteverschil (!) en absoluut een slechte conditie. Een aanval hier is vaak beslissend voor het koersverloop.

Carrefour de l’Arbre (km 239,5)

De laatste grote scherprechter. Nog 15 kilometer tot de finish, maar een aanval op deze strook heeft vaak goud opgeleverd. Tom Boonen en Johan Museeuw weten er alles van. Maar het belang van Carrefour de l’Arbre wordt extra versterkt omdat de strook strak volgt op Camphin-en-Pévèle, die met 4 sterren en 1800 meter, op 3 kilometer ervoor al genoeg schade aan gaat richten.

Roubaix – Espace Charles Crupelandt (km 256)

De laatste strook, in Roubaix, van 300 meter lengte is meer een ceremonie dan een serieuze strook. Toch is deze strook voor winnaars die alleen aankomen een soort ereronde. Dan: linksaf, de kasseien af, en het heilige Vélodrome André-Pétrieux op.

Het deelnemersveld: een clash van titanen

Mathieu van der Poel

De tweevoudige titelverdediger is in topvorm. Zijn zege in Sanremo en een derde plek in de Ronde van Vlaanderen maken hem opnieuw dé man om te verslaan. Roubaix ligt hem: lang, zwaar, technisch en op snelheid. Zijn stuurmanskunst en kracht maken hem dodelijk op de kasseien.

Tadej Pogačar

De Sloveen maakt zijn debuut in Roubaix. Na winst in Vlaanderen en een wereldtitel op de weg is dit zowat de enige klassieker die nog op zijn verlanglijst staat. Kan hij ook overleven op deze ondergrond? Als iemand het kan, is hij het. Maar als het echt gaat regen, dan wordt het meer een powerkoers en is het de vraag of hij dan bij kan blijven.

Wout van Aert

Na een jaar vol pech staat Van Aert weer aan de start. Zijn tweede plaats in Dwars door Vlaanderen en vierde plek in de Ronde tonen dat zijn vorm in een stijgende lijn zit. De koers van zijn hart wacht nog op zijn naam. Als man met een crossverleden heeft hij absoluut een voordeel. Plus zoals zijn ploeggenote Ferrand-Prévot liet zien, kan het Gravaa systeem een verschil maken. De omstandigheden zijn goed, maar niet zwaar genoeg voor Van Aert lijkt het. Maar toch, kan hij het nu?

Mads Pedersen

De altijd taaie Deen won Gent-Wevelgem en was tweede in de Ronde. Hij heeft de inhoud, de sprint én de ervaring. Zeker als het op een sprint in het Vélodrome uitdraait, is hij een topfavoriet. Hoewel niemand weet hoe je kunt sprinten na 259km stuiteren over lukraak in de grond gegooide stenen.

Jasper Philipsen

Twee keer tweede in Roubaix en dit voorjaar alweer veel in beeld. De snelle man van Alpecin-Deceuninck mikt op het schrijven van zijn eigen stukje historie. Zeker als VDP niet 100% is, dan zal Philipsen graag de spotlight overnemen.

Filippo Ganna en Stefan Küng

Beide tijdrijders pur sang hebben de power voor deze koers. Ganna is in vorm en reed sterk in Milaan-San Remo. Küng is altijd betrouwbaar op de stenen.

Tactiek & materiaal

Parijs-Roubaix is meer dan alleen brute kracht. Tactiek speelt een grote rol. Wie spaart zich op de lange, rechte aanloop? Wie anticipeert op het moment dat de favorieten nog naar elkaar kijken?

Ook materiaalkeuze is cruciaal. Brede banden (30mm+), lage druk, stevige velgen en speciale Roubaix-fietsen zijn standaard. De koers heeft geen ruimte voor pech, maar wie pech goed opvangt, kan alsnog winnen.

En dan… het Vélodrome

De aankomst in het legendarische Vélodrome André-Pétrieux is wielererfgoed. Het contrast tussen het brute parcours en het fluwelen hout is schrijnend – maar magisch. Ronde na ronde bouwt de spanning zich op, tot iemand het uit zijn benen perst, het vuistje maakt en weet: ik heb Roubaix gewonnen.

🎥 Extra tip: Wil je alvast in de juiste sfeer komen?

Bekijk dan de nieuwste aflevering van onze YouTube-serie Beyond the KOM, waarin Ramon Sinkeldam en Lars van den Berg samen met oud-prof Bert De Backer de beruchte kasseistrook van Carrefour de l’Arbre verkennen, analyseren én aanvallen. Bert, voormalig meesterknecht en Roubaix specialist, weet als geen ander hoe je de stroken van Roubaix moet temmen. Een must-watch voor wie zondag beter wil begrijpen wat de renners te wachten staat. Vrijdag 11 april om 16:00!

Tot slot

Parijs-Roubaix 2025 heeft alles om een epische editie te worden. Een legendarisch parcours, een topbezetting, en het onvoorspelbare karakter van de koers zelf. Wie schrijft geschiedenis? Wordt het de hattrick van Van der Poel, het ultieme eerherstel van Van Aert, of een historische zege voor debutant Pogačar?

Zondag weten we het. Maar eerst: helm op, handen losjes op het stuur… en welkom in de hel.

👉 Volg alles live via Het is Koers en onze updates op @hetiskoers.

Lees ook van HetisKoers!

Un jour au bord’un Pavé – part deux

Loua van Loon bleef nog een dagje in de Hel van het Noorden

Koersverhalen

Magische Mathieu voltooit zuivere hattrick in Roubaix

VDP dankt de wielergoden maar ook zijn benen (en zijn genen) voor hattrick Roubaix

Koersverhalen