HET IS KOERS!

Voorbeschouwing Ronde van Portugal

Het welbekende zwarte gat van een jaar minus drie weken is weer daar. Doch hoeft dat niet te betekenen dat uw leven nu een wandeling van de ene depressie naar de andere neerslachtige gemoedstoestand zal zijn. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat u uw medicatie plichtsgetrouw inneemt. De belangrijkste antidepressivum heet sinds jaar en dag de Ronde van Portugal die overmorgen start. Een rittenkoers bestaande uit een proloog, tien etappes en een rustdag. En met acht Belgen, zeventien Nederlanders en meer individuele tijdritkilometers dan de Tour.

Dit antidepressivum is op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Lees aandachtig de bijsluiter die u hier krijgt voordat u dit geneesmiddel gebruikt. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.

Proloog Viseu – Viseu (6 km)

De kans is groot dat Gustavo Cesar Veloso hier al de puntjes op de i wil zetten. Cesar Veloso kwam dit jaar nooit verder dan een 25ste plaats in een Spaans en Portugees rittenkoersje. Een goed voorteken. Vorig jaar was dat een 38ste plaats en hij won pardoes en met een sinds David Blanco ongekend machtsvertoon de Ronde van Portugal, nadat hij in 2013 nipt tweede werd na Alejandro Marque die nadien nog tegen de lamp liep. In zijn drie jaar bij Xacobeo-Galicia heeft Cesar Veloso wel geleerd hoe zich optimaal te focussen op hoofddoelen. Logischerwijs draagt hij deze zege op aan David Garcia Dapeña en Ezequiel Mosquera.

Mogen mee op het podium: Sergey Shilov en Rafael Reis.

Etappe 1 Pinhel – Bragança (197 km)

Moeilijk om een sprinter te vinden van hetzelfde kaliber als Phil Bauhaus. Zo weet Manuel Cardoso (niet te verwarren met de in de zestiende en zeventiende eeuw levende componist) na enkele jaren Footon-Servetto en RadioShack voor het derde jaar op rij een rit te winnen in de Ronde van Portugal.

Mogen mee op het podium: Davide Vigano en Marco Zanotti.

Etappe 2 Macedo de Cavaleiros – Serra do Larouco (176 km)

De door het zwarte gat verzwolgen wielerliefhebber hoeft geen week te wachten op een zware bergrit met aankomst bergop. Desalniettemin zullen de verschillen tussen de topfavorieten nog niet al te hoog oplopen. Een beetje Portugees in vorm rijdt de slotklim gewoon op het buitenblad op. Een kolfje naar de hand van Nuno Ribeiro op het eerste zicht, helaas hing die eind vorig jaar de fiets aan de haak nadat hij in 2009 de zege in de Ronde van Portugal moest afgeven aan David Blanco na een positieve plas op cera. Voordien slaagde hij er ook al in om bij het grote Liberty Seguros van Manolo Saiz ontslagen te worden vanwege een te hoog hematocriet waarna hij onmiddellijk werd opgevangen door het satellietteam van dezelfde ploeg. Deze Saiz gaat volgend jaar een ploeg van -23 jarigen leiden. Om u maar te zeggen dat deze etappe een kluif is voor Alberto Gallego.

Mogen mee op het podium: Joni Brandão en Joao Benta.

Etappe 3 Boticas – Fafe (172 km)

Een ontregelde massasprint door de niet geheel vlakke finale. Eduard Prades verrast het hele pak met een late uitval. Het peloton strandt in zijn wiel.

Mogen mee op het podium: Filipe Cardoso en Jordi Simon.

Etappe 4 Alvarenga – Mondim de Basto (159 km)

Na gereden te hebben voor Saunier Duval en diens opvolgers Fuji-Servetto en Geox, maar ook Astana, Caja Rural en Torku Sekerspor heeft David De La Fuente met Efapel eindelijk een obscuur team gevonden. Hij bedankt de fluogele brigade met een ritzege, die immer boven zichzelf weet uit te stijgen in de Ronde van Portugal. Met Alejandro Marque (winnaar in 2013, maar betrapt op doping) en meesterknecht Joni Brandão zal dat ook dit jaar geen probleem vormen.

Mogen mee op het podium: Sandro Filipe Silva en Rui Sousa. 

Etappe 5 Braga – Viana do Castelo (169 km)

Een etappe op het lijf geschreven van Sergio Ribeiro, maar ook hij is net als Nuno al gestopt met wielrennen. Enigszins noodgedwongen, hij werd in 2013 voor twaalf jaar geschorst nadat zijn bloedpaspoort het uitzicht had van een doorsnee koninginnenrit in de Ronde van Portugal. Twaalf jaar, omdat hij in 2007 al positief testte op epo. Goed, dan moet een mens naar een geschikt alternatief op zoek. De 39-jarige kat met negen levens Rui Sousa gaat hier een van zijn laatste kunststukjes opvoeren alvorens in 2017 de Vuelta te winnen.

Mogen mee op het podium: Alejandro Marque en Ricardo Vilela.

Etappe 6 Ovar – Oliveira de Azeméis (154 km)

Een alinea over Jetse Bol. Dat is nu eenmaal vastgelegd in de statuten van dit blog. En dus wint Bol deze overgangsetappe. De aankomst die licht helt moet hem als gegoten liggen teneinde zijn medevluchters simpelweg in de sprint af te drogen nadat hij eerst nog het gat op de ontsnapte Marcel Meisen dichtrijdt.

Mogen mee op het podium: Dimitri Claeys en Maksim Vasilyev.

Etappe 7 Condeixa-a-Nova – Seia (171 km)

Dag na de rustdag en aankomst op een monstercol. Op de deelnemerslijst geen Victor de la Parte, dus ligt de weg voor Ricardo Mestre open. Een winnaar van de Ronde van Portugal die nog nooit in opspraak is gekomen. Ze zijn bij wijze van spreken nog zeldzamer dan tweevoudig Tourwinnaars die kampen met bilharzia en astma. Eén renner blijft hardnekkig aan zijn wiel kleven, Joao Benta. Meer nog, hij demarreert op vijf kilometer van de aankomst en Mestre komt zichzelf zo geweldig tegen dat hij op ruim drie minuten wordt gereden. Benta pakt ook de leiderstrui.

Mogen mee op het podium: Federico Figueiredo en Delio Fernandez.

Etappe 8 Guarda – Castelo Branco (180 km)

Uitblazen en terugblikken. Eigenlijk is het evident om te voorspellen wie de Ronde van Portugal wint. Diegene met de meest recente en langste dopingschorsing weet zich op voorhand al zegezeker. Joao Benta heeft sinds 2010 vier jaar niet meer gekoerst nadat hij betrapt werd op cera. Midden juli won hij prompt de Trofeu Joaquim Agostinho. Matteo Malucelli laat het niet aan zijn hart komen: hij toont zich de snelste in een massasprint.

Mogen mee op het podium: Manuel Cardoso en Julian Schulze.

Etappe 9 Praia de Pedrogão – Leiria (34 km)

Een individuele tijdrit van 34 kilometer. Het toeval wil nu dat Gustavo Cesar Veloso in de Ronde van Portugal ook een begenadigd tijdrijder blijkt te zijn. Maar niet voldoende om Rafael Reis (geef die jongen een contract) van de etappezege en Joao Benta van de eindoverwinning te houden. Het eindklassement (Benta, Cesar Veloso, Marque, Vilela en Mestre) komt hier definitief vast te liggen.

Mogen mee op het podium: Gustavo Cesar Veloso en Alejandro Marque.

Etappe 10 Vila Franca de Xira – Lissabon (132.5 km)

Wat plaatselijke rondjes rijden in Lissabon. Mits het inbeelden van een Eiffeltoren lijkt het de Tour wel. (u ziet, dit antidepressivum werkt echt) Matteo Malucelli maakt het feest voor Team Idea compleet en pakt zijn tweede ritzege.

Mogen mee op het podium: Davide Vigano en Manuel Cardoso.

Mobiele versie afsluiten