Laat ik maar meteen toegeven dat een boek met zo’n titel – Legendarische wielerkampoenen – mij tot enorme scepsis stemde. Zeker als dat boek bijna 800 pagina’s dik is en als de ondertitel Geschiedenis van de wielersport in 119 portretten luidt. Zijn er zoveel legendarische wielerkampioenen dan? Ik moest een beetje lachen.
Als ik door de inhoudsopgave blader, wordt mijn scepsis verder aangewakkerd, want als je een portret geeft van maar liefst 119 wielrenners zitten daar onvermijdelijk een groot aantal mindere goden bij. Michel Pollentier, Hippolyte Aucouturier, Roger Walkowiak, Luigi Ganna.
Maar dan begin ik te lezen en slaat mijn scepsis snel om in enthousiasme. In die 119 portretten wordt namelijk een uiterst complete geschiedenis van de wielersport gepresenteerd. Die portretten zijn bovendien uitstekend en vlot geschreven. Die 800 pagina’s zijn zo uit. En als je niet bent geïnteresseerd in renners als Gaston Rebry, Georges Ronsse of Romain Gijssels, dan sla je die hoofdstukken gewoon over.
Hoe zijn de auteurs, Aart Aarsbergen en Peter Nijssen, tot deze selectie van 119 renners gekomen? Zij hebben daartoe aan de winnaars van de belangrijkste grote drie wielerronden en eendagswedstrijden (zes klassiekers en het WK) punten toegekend. De winnaar van de Tour de France kreeg 250 punten, die van de Giro 125 en die van de Vuelta 75. Winst in een van de klassiekers werd beloond met 50 punten en WK-winst leverde 75 punten op. In het boek worden alle renners besproken die meer dan 175 punten bijeen sprokkelden.
Zowel deze puntentoedeling als deze grens van 175 punten is arbitrair, want daarmee worden wel alle Tourwinnaars besproken, maar ontbreken portretten van renners als Raymond Poulidor en André Darrigade. Lance Armstrong wordt wel besproken, die staat zelfs 3e op de ranglijst. Die eeuwige dominantie van de Tour, ik ben daar eerlijk gezegd helemaal klaar mee.
Op pagina 29 en 30 van het boek staat de complete lijst met 119 renners en hun overwinningen. Lijstjes zijn altijd leuk, maar dit lijstje is, zelfs met leesbril, volstrekt onleesbaar. Jammer.
Maar ach, dat zijn details. Er moet natuurlijk wel wat te zeuren overblijven. En die schreeuwerige titel is natuurlijk door de uitgever verzonnen. Want verder: geweldig boek, schitterend naslagwerk. En dat voor 15 euro! Ik zeg: kopen!
Aart Aarsbergen & Peter Nijssen, Legendarische wielerkampioenen. Geschiedenis van de wielersport in 119 portretten, Rainbow 2015 – herziene en geactualiseerde uitgave van Kampioenen twijfelen niet (Arbeiderspers 2004) en De grootste wielerkampioenen (Rainbow 2010).
Te koop bij o.a. bol.com
- Getest: Sigma ROX 12.1 EVO fietscomputer - 24/10/2023
- Boekrecensie: Opgeladen! - 10/09/2023
- Koerslandschappen 8: Tussen Ieper en Wevelgem - 25/03/2023
Geef een reactie