Rabobank kan dit, begin 2008, niet ontkennen.
Dit nadat de werkgever in eerste instantie door de Utrechtse kantonrechter in het gelijk is gesteld. In het contract van Veneberg is immers voldoende aangegeven dat het beëindigen van het dienstverband mogelijk is op basis van niet voldoende presteren. Dat Rabobank niet verder wil met zijn renner noemt de rechter ‘de harde realiteit van topsport’.
Veneberg, in 2005 nog winnaar van de Scheldeprijs, voert in de rechtszaak aan dat er geen sprake was van onvoldoende presteren. Daarbij heeft de ploegleiding volgens Veneberg nooit kenbaar gemaakt dat hij zijn werk niet goed deed, bijvoorbeeld in functioneringsgesprekken. De renner gaat in hoger beroep en krijgt alsnog gelijk omdat de kantonrechtbank in Utrecht, die van de eerste uitspraak, niet bevoegd is. Reden: Veneberg woont in België en dus moet een Belgische rechter uitspraak doen.
Rabobank moet Veneberg op dat moment het salaris vanaf januari betalen en heeft daarnaast drie mogelijkheden: een ontslagzaak aanspannen bij de Belgische rechter, de uitspraak van de rechter aanvechten bij de Hoge Raad of een schikking treffen met Veneberg.
Dat laatste gebeurt en daarover wordt eind september bericht. De inmiddels gestopte renner maakt pas vanaf dan officieel geen deel meer uit van de Rabo-ploeg. ‘Ik ben blij dat we het zo hebben kunnen afronden’, is de reactie van Veneberg die op dat moment voor de KNWU trainingen verzorgt op Papendal.
Thorwald Veneberg is anno 2015 nog steeds in dienst van de KNWU, als technisch directeur.
Bronnen: diverse kranten- en siteberichten uit 2007 en 2008.
- UCI-man springt en juicht voor Jopie - 25/09/2020
- Raad het plaatje - 25/09/2020
- De spreekwoordelijke rode lantaarn - 18/09/2020